Krumlovští zastupitelé kývli na koupi zámku

8. 7. 2015

Symbolické místo pro historické rozhodnutí zvolilo vedení radnice v Moravském Krumlově, když úterní zasedání tamních zastupitelů svolalo do nedávno zrenovovaných prostor místního zámku. Právě jeho koupi od dosavadního majitele, společnosti Incheba, zastupitelé schválili. Pro bylo 17 zastupitelů z dvaceti přítomných. Radnice zaplatí patnáct milionů korun. O způsobu platby ještě bude dál jednat. 

Starosta Tomáš Třetina potvrdil, že jednání na zámek svolal právě ze symbolických důvodů. „Je to jedno z nejzávažnějších rozhodnutí tohoto zastupitelstva pro budoucnost města. Předpokládali jsme zájem lidí o diskusi, proto jsme jednání svolali na odpoledne a přímo na zámek,“ řekl ještě před jednáním Třetina. 
Současně se schválením koupě pověřili zastupitelé starostu dalším jednáním s Inchebou. „Budeme diskutovat o tom, jak přesně dohodneme platbu či splácení. Možností je víc, včetně splátkového kalendáře s Inchebou nebo úvěru u banky. To vše ještě budou řešit naši ekonomičtí experti a vyberou nejvhodnější variantu,“ řekl Třetina. 

O odpovědnosti hovořili i zastupitelé. „Ideální řešení to pro město není, ale z možností, které se nabízí, je to nejpřijatelnější varianta. Nyní město v podstatě nemá šanci zasahovat do dění. Jako vlastník bude ve zcela jiném postavení, včetně možností snažit se získávat další dotace,“ uvažoval opoziční zastupitel František Šlapanský, který koupi označil za rozumný krok. 
Podle jiného zastupitele, Petra Langa, mělo však zastupitelstvo ještě počkat. „Ačkoliv jsme dlouhodobě pro koupi zámku, myslím, že bychom neměli spěchat,“ řekl Lang na zastupitelstvu. 
Naproti tomu zastupitel Jan Košíček vyzval své kolegy,aby nepromarnili šanci. „Ať už zámek patřil komukoliv, vždycky byl krumlovský. Využijme této příležitosti a koupi schvalme,“ apeloval Košíček. 
Za těžkou ale rozumnou volbu označila koupi krumlovská podnikatelka a bývalá zastupitelka Kamila Polachová. „Je to těžké rozhodování bez ideálních řešení. Koupě zámku představuje velký závazek do budoucnosti, ale přesto myslím, že rozhodnutí o koupi je správné. Pokud totiž nezačne město, nezačal by nikdo,“ podotkla. 
Poukázala ovšem, že zástupce města čeká spousta těžké práce. „Ať už je to hledání investorů pro opravy a shánění dotací, nebo posléze úsilí o to, aby se provozní náklady aspoň trochu vracely,“ řekla Polachová. 

Krumlovští o koupi zámku uvažovali už v uplynulém volebním období, neměli ale na stole všechny potřebné podklady. Proto také nakonec nedošlo na zvažované místní referendum. A neuskuteční se ani tentokrát. „To bychom nyní nestihli, se zastupiteli jsme se domluvili, že všichni oslovíme svůj okruh voličů a budeme se zajímat o jejich názor,“ naznačil starosta Třetina. 

Martin Moštěk

Zdroj: Znojemský deník, 8.7.2015, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme