Krumlov: tržnice vyvolává spory

20. 3. 2015

Moravský Krumlov – Z někdejšího areálu krumlovského Vertexu už sice nestoupá nepříjemný dým, ale rozpory vyvolává dál. Některým podnikatelům se nelíbí konkurence asijské tržnice, která tam na podzim vznikla. Spory vyvolává i žádost nového majitele, aby město obchodování do areálu oficiálně pustilo změnou územního plánu. 
Konkurenci asijské tržnice pociťují zejména obchodníci s oděvy. „Se svou prodejnou na náměstí končím, ale beru to pozitivně. Už delší dobu jsem přemýšlela, kam se dál budu vyvíjet. Když přišla tržnice a přinesla své dopady, byla to poslední kapka, poslední podnět k rozhodnutí. Jsem tedy vlastně vděčná,“ uvažovala majitelka jedné z prodejen na krumlovském náměstí Eva Šustr. 
Podle Kamily Poláchové, majitelky dalšího z obchodů nedaleko náměstí, tržnice přispěla k dalšími umrtvení centra města. „Město, ve kterém bylo mrtvo, je ještě mrtvější. Důsledky téhle nekalé konkurence, kterou stát od revoluce neřeší, pociťujeme všichni, kdo tu podnikáme. Už jsme o tom mluvili i se starostou a máme domluvenou další schůzku s ním a dalšími zastupiteli. Uvidíme, zda budou naslouchat, nebo hrát mrtvé brouky,“ řekla Poláchová. 
Starosta Tomáš Třetina naznačil, že se současným stavem není spokojený. „Tržnice vznikla bez potřebných povolení, proto tam úřady musely zahájit dvě správní řízení. Jedno s majitelem, druhé s prodejci. Pokud vím, nyní běží odvolací řízení. Chápu obchodníky ve městě, že se jim to nelíbí. Máme samozřejmě svobodu podnikání, ale současně musí všichni dodržovat zákony a stát na to musí dohlížet,“ argumentoval moravskokrumlovský starosta. 
Potvrdil, že město obdrželo žádost majitele areálu na změnu územního plánu. „Chtějí rozšíření dosavadního využití pro výrobu tak, aby tam drobní výrobci mohli současně svou produkci prodávat. Zastupitelstvo o tomto návrhu bude jednat na svém příštím zasedání,“ uvedl starosta. 
Podle Poláchové by pro změnu zastupitelé hlasovat neměli. „Když někdo koupí průmyslovou zónu, měl by vědět, co tam smí a nesmí. Krumlov potřebuje další výrobu, která přinese pracovní místa,“ argumentovala. 
Starosta připustil, že jde o volbu ze špatných variant. „Zastupitelé musí vše pečlivě zvážit. Na jedné straně je nynější tržnice, na druhé možnost budoucího rozvoje celého areálu,“ naznačil dilema starosta Třetina. 

Znojemský deník, str. 1, autor: Martin Moštěk

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme