Dva roky krumlovského Senior taxi: převeze 120 lidí měsíčně

30. 8. 2015

Senior taxi jako služba dotovaná naší radnicí slouží ke spokojenosti obyvatel Moravského Krumlova a městských částí a chceme ji podporovat i nadále. Takový vzkaz zní z moravskokrum­lovské radnice dva roky od zahájení služby pro nejstarší obyvatele města.

Završení dvouletého provozu potvrdil první muž Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Senior taxi stále funguje a je seniory často využívaná. Určitě se její zavedení vyplatilo," uvedl starosta Třetina.

Jak dodal, město službu pro lidi starší sedmdesáti let případně vlastníky průkazu ZTP dotuje. „Dáváme na ni dvanáct a půl měsíčně a chceme v této podpoře služby pro nejstarší obyvatele města dál podporovat," dodal Třetina.

Podle dopravce Bohumíra Jursy přepraví taxi pro seniory asi sto dvacet lidí měsíčně. „Většinou vozíme obyvatele místního domu s pečovatelskou službou (DPS). Jde především o cesty k lékaři. Lidé si nás musí objednat den předem a jezdíme od sedmi do patnácti hodin, výjimečně o víkendech třeba na pohřby. Důchodci platí deset korun a zbylou částku doplácí město," řekl Jursa.

Taxikář se svěřil, že je sám v důchodu a jezdit ho baví. „Dělám tuhle práci pro syna a tahle práce mne baví. Na nějaký velký výdělek to není. Když odečtu náklady na auto a naftu, tak pro mne nezbude ani minimální mzda. Ale já mám ty lidí rád a také proto je moc rád vozím," svěřil se Jursa.

Fakt, že senior taxi není běžná služba zákazníkům, potvrdila ředitelka moravskokrumlovské DPS Irena Kočí. „Je to výborná služba. Naši obyvatelé si ji pochvalují a udělali jsme moc dobře, že jsme ji zřídili. Víte, autobus člověka zaveze jen na zastávku, a pokud je starší člověk jen trochu nemohoucí, může mít problém vůbec chodit," naznačila Kočí.

Jak dodala, díky senior taxi žijí obyvatelé DPSky stále plnohodnotným společenským životem. „Taxi je zaveze nejen k lékaři a na nákupy, ale také třeba za kamarády a známými, kde si naši obyvatelé popovídají. Pan Jursa jim navíc pomáhá třeba i s taškami s nákupem. To se vám v autobusu nestane," řekla Kočí.

Senior taxi je výjimečnou službou v regionu. Žádné jiné město podobný servis starším lidem nenabízí. Kdysi o ní přemýšlelo Znojmo. „Byli jsme pro informace na moravskokrumlovské radnici a pak vše sdělili u nás. Jenže jsme zůstali u toho, že důchodci ve Znojmě mají možnost využívat zdarma autobusy městské hromadné dopravy a dál jsme senior taxi neřešili," konstatoval místostarosta Znojma Ludvík Hekrle.

Ani například miroslavská radnice o senior taxi neuvažuje. „O této službě v Moravském Krumlově víme, ale my jsme nic podobného u nás neřešili. Všechny potřebné služby či obchody jsou v Miroslavi v centru města a senioři je mají poměrně blízko," přiblížil tamní starosta Roman Volf.

Jak dodal, od neděle se pro obyvatele města zvýší třeba dostupnost lékařů – specialistů v Brně, protože začíná zkušební provoz nového autobusového terminálu.

Zdroj: denik.cz, 30.8.2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme