Zeptali jsme se starosty Ivančic Milana Bučka

23. 1. 2015

* Nedávné komunální volby Vás vynesly do čela radnice a přinesly nové tváře do vedení města. Jste spokojen se složením zastupitelstva?

Se složením zastupitelstva jsem spokojen, neb jsem je sám vytvářel, a jak se říká, nové koště dobře mete, tak doufám, že to přísloví bude v Ivančicích pravdivé.

* Co je podle Vás největším problémem Ivančic?

Samozřejmě neexistující územní plán a stav městského majetku. Velký problém je taky Réna! Bentonit a dědictví po stavbách z minulosti. Ale problémy jsou od toho, aby se řešily a myje řešit chceme a velice rychle budeme. Ivančice si to zaslouží.

* Co konkrétně může město udělat pro zajištění nových pracovních míst v regionu?

Město toho moc nezmůže. Nabízí sezónní práce při údržbě zeleně a t o j e asi tak vše. Velice nám chybí průmyslová zóna na kraji Ivančic, kde by se podnikání mohlo rozvíjet. Budeme se snažit, aby zakázky pro město zůstaly v Ivančicích, ale musíme postupovat dle zákona o výběrových zakázkách.

* Sám jste podnikatelem. Jak chcete pomoci drobným podnikatelům?

Ano, podnikatel jsem, ale své podnikání jsem z větší části již přesunul do Oslavan, kde průmyslová část je. Ivančice v minulosti některým podnikatelům moc nakloněny nebyly. A jak bych chtěl pomoci drobným podnikatelům z pozice starosty? Tak to zatím nevím. Zatím snad jen tak, že budu aktivně řešit jejich problémy.

* Jak vnímáte velká obchodní centra?

Jedno takovéje v Ivančicích a -ve finále zde najdete např. vietnamskou tržnici nebo Sportisimo patřící také Vietnamcům či nadnárodní markety platící daně úplně někde jinde? Vím, jaké starosti podnikatelé mají a obdivuji jejich boj s těmito monstry. Bohužel tyto firmy pouze využívají nedokonalou legislativu naší republiky. U voleb má každá partaj plno řečí a slibů o podpoře našich podnikatelů, ale vždy zůstane pouze u slov. O prachy jde vždy až v první řadě.

* Co město podniká pro zajištění stavebních míst?

Jsme na začátku naší mise. Zatím se snažímejednat s majiteli případných stavebních pozemků ve městě o jejich koupi a snažíme se stavby řešit komplexně. Zástavbové studiejsou, ale někteří majitelé si myslí, že město našlo při budování kanalizace ropu, a tak nevědí, co by za tyto pozemky chtěli.

* Jaké zásadní investice Ivančice čekají?

Koupě areálu bývalé Hutiry, kde chceme rozšířit odpadní dvůr a umístit zde nově vznikající Technické služby. Dofinancování již rozjetých dotačních akcí, např. cyklostezky Ivančice - Oslavany, zateplení škol a úřadu správních činností, revitalizace nivy řeky Oslavy aj.

* Jakáje budoucnost Besedního domu?

Další oříšek, který se řešíjiž řadu let. Město nemůže formou své příspěvkové organizace provozovat „Besedňák", jak tomu v současnosti je. Besední dům se musí opravit a pak najít vhodného nájemce, který ho bude provozovat. Zahajujeme jednání, která doufám, že budou úspěšná.

* Co zákaz hazardu, jste pro zákaz heren ve městě?

Nepřišlo by město o významné finance na daních? O zákazu hazardu neuvažujeme, pouze o jeho vykázání z blízkosti škol. Finance z nějjsou přínosem do městské pokladny a rozdělujeme je mezi sportovní kluby ajiná zájmová sdružení.

* Je něco, čeho se jako starosta obáváte?

Lidské hlouposti a závisti.


* V jedné větě prosím o vzkaz pro čtenáře.

Život se má prožít, ne přežít , neb vzpomínky Vám nikdo nesebere.

zdroj: Zrcadlo, 23.1.2015, str. 3

Štítky
Osobnosti: Milan Buček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme