Řidiče potěší nová parkovací stání

11. 6. 2015

Přijet odpoledne z práce a pohodlně zaparkovat před domem? V Ivančicích je to na dvou sídlištích téměř nemožné. „Na novém i starém auta nyní parkují na trávnících, které ničí. Chceme problém vyřešit stavbou nových parkovacích stání,“ vysvětlil ivančický starosta Milan Buček
Lidé jsou podle něj zoufalí, proto nezabírají ani pokuty. „Vytipovali jsme místa, kde řidiči pravidelně stojí nelegálně a uděláme z nich parkoviště. Kapacita se zvýší minimálně o padesát míst,“ nastínil starosta. 
Dodal, že další stání časem ještě přibudou. „Se stavbou chceme začít už letos, pokračovat budeme příští rok,“ dodal. Kolik město za parkoviště zaplatí, zatím neví. „Momentálně pracujeme na projektové dokumentaci,“ dodal Buček s tím, že obě sídliště vylepší i rozsáhlá obnova zeleně. 
Požadavky na počet parkovacích stání jsou v Ivančicích mnohem vyšší, než může město nabídnout. „Dříve měla každá rodina jedno auto, teď mají i tři a všichni chtějí parkovat u domu,“ posteskl si. 
Velké problémy s parkováním řeší také v Sokolnicích na Šlapanicku. „Aut je mnoho a míst málo, ale to není žádná novinka,“ podotkl sokolnický místostarosta Jiří Životský
Vedení obce proto hodlá do stavby parkovacích míst ve čtyřech ulicích investovat zhruba deset milionů korun. „Plánujeme kvůli tomu upravovat ulice Václava Hanky, Niva, Podešvova a Topolka,“ poznamenal místostarosta. 
Úpravy všech ulic zpracoval pro obec v několika variantách projektant, ale mluvit do konečné podoby mohou i místní. „Možnosti jsme projednali s lidmi, kteří nám dávali připomínky. Také podle nich jsme nechali zpracovat několik dalších variant a odborné odhady ceny,“ popsal místostarosta. 
Nyní podle něj sokolničtí radní vybrali z variant ty, které nabízejí nejvhodnější spojení nízkých cen, počtu parkovacích míst a podpory lidí. „Tento měsíc je opět projednáme s místními,“ vysvětlil Životský. 
Pokud návrhy projdou, vznikne v ulici Václava Hanky šestačtyřicet míst za necelé čtyři miliony korun a v ulici Niva sedmatřicet stání za tři miliony. „Podešvovu a Topolku upravíme společně. Vyroste devětapadesát míst, stát budou necelé tři miliony korun,“ doplnil místostarosta. 

Věra Sychrová, Petr Jeřábek

zdroj: Brněnský deník, 11.6.2015, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme