Popelnice v Ivančicích dostanou čipy

6. 10. 2015

Platit méně za svoz odpadu a podpořit lidi, kteří ho třídí, plánuje vedení Ivančic na Brněnsku. Do půl roku chce zmapovat počet popelnic ve městě. „Už se nám podařilo získat technologii. Brzy vyhradíme úředníky, kteří obejdou lidi a označí jejich popelnice čipy. Bez těch pak popeláři odpad nevyvezou,“ vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček

Vedení města tak chce snížit náklady na svoz odpadu. „Od lidí ročně vybereme pět milionů korun. Další tři miliony doplácí město. Všimli jsme si, že si někteří místní podnikatelé nechávají odvážet odpadu víc, než za který platí,“ upozornil Buček.
Obyvatelé Ivančic zatím o chystané změně příliš nevědí. „Podle mě je to dobrý nápad, i když ho slyším poprvé,“ řekla například Martina Voborná. S čipováním popelnic souhlasí i Marcela Zmeškalová. „Těch, kteří platí, se to nijak nedotkne. Město se ale musí chránit proti těm ostatním,“ podotkla. Starosta Ivančic chce místní s plánem co nejdříve seznámit. „Do dvou týdnů zveřejníme článek, ve kterém lidem vše vysvětlíme. Nechceme, aby projekt zavrhli, aniž by tušili, o co jde. Bohužel jsem se setkal i s takovými, kteří tvrdí, že jde jen o zbytečnou byrokracii,“ vysvětlil.

Vedení města zároveň doufá, že chystaná změna podpoří třídění odpadu. Proto plánuje navyšovat počet sběrných míst. „Lidem, kteří budou odpad třídit, chceme poskytnout i nějaká zvýhodnění,“ uvedl Buček.
To obyvatelé Ivančic vítají. „Odpad třídím, tudíž jsem ráda. Pár kontejnerů navíc určitě neuškodí,“ myslí si Zmeškalová. Zkušenosti s očipovanými popelnicemi mají například také ve Vranovicích na Brněnsku. Podle tamního starosty Jana Helikara se změna vyplatila. „Ve výběrovém řízení jsme před rokem vysoutěžili nižší poplatky za svoz. Zatímco předtím platil člověk za popelnici 490 korun, dnes je to už jen 350. Změna tudíž přišla vhod nejen nám, ale také lidem,“ vysvětlil Helikar. Podle něj čipování popelnic také výrazně podpořilo třídění odpadu.

Kateřina Ševčíková

Brněnský deník, 1.10.2015, str. 07