Ivančice nově zavádějí čipované popelnice

5. 11. 2015

Podpořit třídění odpadu a snížit také platby za jeho odvoz. To jsou hlavní důvody, proč vedení města Ivančice přišlo se zavedením čipovaných popelnic. Občané, kteří budou odpad třídit, tak nově zaplatí za konkrétní množství vyvezeného odpadu, nikoliv pevnou částku, jak tomu bylo doposud. 

V současné době třídí lidé v Ivančicích asi o polovinu méně odpadu, než je celorepublikový průměr. Dostat se na lepší čísla by mohl pomoci nový systém čipovaných popelnic, který se vedení města rozhodlo zavést. „Čipování vlastně umožní získat přehled. Přehled o tom, kdo kolik vytřídí odpadu a kolik odpadu vyprodukuje. Bude nám sloužit hlavně do budoucna k tomu, abychom občany motivovali k tomu, aby odpad třídili,“ řekl starosta Ivančic Milan Buček

Motivací by pro občany mohl být nižší poplatek za svezený odpad. Momentálně v Ivančicích platí 550 korun za rok. A to bez ohledu na to, kolik odpadu vyprodukují. Do budoucna by mohli platit podle konkrétního množství. Což je bude nabádat k třídění. Více peněz tím získá i město. „Odpad už není odpad, ale druhotná surovina a ta se dá zpeněžit. A město Ivančice by určitě ty peníze potřebovalo,“ dodal Buček.

V Ivančicích s novým systémem teprve začínají, naopak ve Vranovicích na Brněnsku už zkušenosti s čipovanými popelnicemi mají. Podle starosty obce se změna vyplatila. „K 30. červnu se podařilo snížit komunální odpad o 31 procent, což je opravdu velice krásné číslo jak z pohledu peněz, tak z pohledu šetření přírody,“ řekl starosta Vranovic Jan Helikar. 
Do nového systému třídění se ve Vranovicích zapojilo asi 60 procent občanů. Motivací pro ně bylo i snížení ceny za svoz odpadu. Domácnosti, které se totiž do třídění zapojily a třídí více než 55 procent odpadu, dostaly slevu na každého člena rodiny ve výši 200 korun za rok. Kolik budou moci ušetřit občané Ivančic, bude teď záležet hlavně na nich.

Barbora Čapková

Zdroj: Metro, 4.11.2015, str. 8

Štítky
Osobnosti: Milan Buček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme