15. 5. 2010

Středověk na hradu Veveří, tak zněl podtitul akce TOP 09, která se ve spolupráci se správou státního hradu uskutečnila v sobotu 15. května 2010 právě na hradu Veveří. Na akci nechyběli kandidáti za TOP 09 v čele s jedničkou Annou Putnovou.

Za chladného, ale nedeštivého počasí se přišlo pobavit téměř 3000 návštěvníků. Na své si přišli všichni, mladí, starší, rodiny s dětmi.

Zanedlouho po otevření bran hradu se celý prostor zaplnil návštěvníky a takto vydržel do pozdních večerních hodin.

Asi nejvíce se při plánování programu pamatovalo na děti. Bylo připraveno mnoho zajímavých soutěží a dílniček, ze kterých si za každý splněný úkol děti odnesly „ceninu“, 9 Kalouskových korun. Podle řady čekajících dětí si nejvíce užily při střelbě kuší a lukem. Poté si za získané devítikalouskokoruny mohly nakoupit zajímavé věci v obchůdku U Karla. Na hradu Veveří si děti musely vše zasloužit, rovněž balónek dostaly až po úspěšném naplnění státní kasy – hod mincí do truhly. Odměnou dětem za celodenní aktivitu bylo řádění na trampolíně a skákacím hradu.

Všem návštěvníkům se v soubojích předvedla skupina šermířů v několika šermířských představeních, herci zahráli středověké divadlo.

Největší ohlas asi měl „kuchařský koutek“, kde si návštěvníci sami vyváleli a upekli pravý arabský chléb. K tomu dostali arabskou specialitu falafel. Na obě pochoutky přikládáme recept.

Celodenní akce byla ukončena půlnoční ohňovou show.

Všem, kteří se na akci podíleli děkujeme za pomoc při její přípravě a samotném průběhu.

Dovolujeme si uvést jejich jména:
Pan kastelán Petr Fedor, Jaroslav Kacer, Petr Štědronský, Tomáš Přibislavský, Naser Oweis, Jindřich Zuziak, Pavel Urubek, Bohumil Straka, Filip Kadeřábek, Daniel Smrček, Jan Hlobil, Pavel Wisman,  Pavel Tollner, Ivan Dvořák, Jaroslav Veselý, Pavlína Karásková, Kristýna Karásková, Petra Vítková, Jan Levíček, Anna Putnová, Rom Kostřica.

 

Slibované recepty

Falafel

Ingredience:

½ kg cizrna (římský hrách)
150g petrželová nať
dle chuti koriandr (do 30 g)
2 větší cibule
1 palička česneku
1 lžička soli
2 lžičky římský kmín
fritovací olej na smažení

Postup:

Cizrnu namočíme přes noc do vody, pak řádně propláchneme studenou vodou. Cizrnu, cibuli, petrželovou nať, koriandr a česnek pomeleme na masovém mlýnku najemno. Množství česneku dle vlastní chuti. Do směsi přidáme sůl, římský kmín a pořádně promícháme. Do směsi přidáte ½ kypřicího prášku do pečiva, promícháte a ze směsi tvoříte malé karbanátky, které smažíte z obou stran v oleji.
Olej zahřejeme na 180 – 200 oC, vrstva oleje musí být minimálně 5 cm.
V případě, že se falafelky rozpadají, zkontrolujete teplotu oleje (nízká teplota pro smažení) popř. do směsi přidáte trochu strouhanky.

 

Arabský chléb (chubez sadž)

Ingredience:

1 kg hladké pšeničné mouky 00 EXTRA
2 dcl pšeničné chlebové mouky
650 ml vlažné vody
1/3 kostky droždí (cca 15 g)
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce cukru krupice
2 polévkové lžíce oleje

Postup:

Do vlažné vody vložíme droždí, cukr a řádně promícháme. Vzniklý kvásek smícháme s moukami se solí a zpracujeme v těsto, které potřeme olejem. Hotové těsto zabalíme do deky nebo necháme na teplém místě minimálně 30 minut kynout. Kovový plech (sadž) rozpálíme, z těsta vyválíme tenké placky, které pečeme bez podmazání na sadž z každé strany cca 3 minuty.

Sadž je obyčejný plech, tl. 2 mm, tvar podobný mírné kopuli, který můžeme ze spodu ohřívat plynovým hořákem, dřevem nebo nad grilem… dle vlastních možností.

Poměr hladké a chlebové mouky můžete zvolit dle vlastní chuti.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme