6. 1. 2015

Za uplynulý rok se událo mnoho dramatických změn, které snad nemají obdoby za posledních dvacet pět let. Velká část zahraničních událostí měla společného jmenovatele v osobě prezidenta Ruska, Putina. Začalo to pompézní zimní olympiádou v Soči, která byla jakousi předehrou pro ambice rozpínavosti, a pokračovalo to de facto anexí Krymu. Ke konci her se již objevily nepokoje na Ukrajině, které trvaly za podpory Ruska po zbytek minulého roku. Na východě Ukrajiny bylo sestřeleno osobní letadlo malajsijských aerolinií a zahynuly všechny osoby na palubě. Je zcela nepochopitelná rozdílná zahraniční politika České republiky v této záležitosti. Něco jiného hlásá vláda, něco jiného prezident, a pokud to nepřinese popularitu, je vicepremiér zcela bez názoru. Na tuto situaci jsme si již jaksi za minulý rok zvykli. Nepokoje podporované Ruskem vedly k zavedení sankcí USA a následně EU, které se postupně rozšiřovaly.

Předsedou Evropské rady byl zvolen Donald Tusk ze sousedního Polska. Zde si nemohu nepovzdechnout, jak se vyplatí mít jednotný postoj k Evropské unii. I země z bývalého východního bloku může ovlivňovat směřování z významných pozic, na rozdíl od nás. Na Slovensku byl prezidentem zvolen Andrej Kiska, který ve druhém kole porazil dosavadního premiéra Fica. V Maďarsku vyhrála za pomoci změny volebního systému těsně před volbami strana Fidesz Viktora Orbána. Ve Skotsku proběhlo historické referendum o nezávislosti na Spojeném království, které dopadlo neúspěchem pro odtržení. Podobné a spíše symbolické hlasování proběhlo v Katalánsku, které se chtělo stát nezávislým na Španělsku. Mimo to proběhlo v Brazílii mistroství světa ve fotbale a mistry se stali fotbalisté Německa.

Pokud se vrátím zpět do našich vod, začátkem roku začal platit zcela Nový občanský zákoník a byla také utvořena vládní koalice, která měla „makat“. To se, alespoň dle mého názoru, nedělo. Na začátku se spíše začaly rušit přijaté systémové změny. Pokračovalo to výměnou 500 úředních postů, která následně vystřídalo 700 nových a zřejmě loajálních. Ruku v ruce s tím jde narychlo připravený služební zákon, při jehož projednávání jsme zažili neuvěřitelné veletoče. Následně se díky příznivému vývoji ekonomiky dělají spíše populistické kroky. K tomu se kvůli ministru dopravy, který se ke konci roku v rychlosti vzdal funkce, zcela zastavily jakékoliv práce na dopravní infrastruktuře. Vystřídal jej manažer ze stavební firmy Skanska. Po několika mediálních kolotočích se nakonec evropskou komisařkou stala Věra Jourová, která bohužel nezískala portfolio, o které měla zájem. I přes to jsme byli ujišťováni premiérem o silné pozici naší republiky v rámci EU. V souvislosti s tím opustila Ministerstvo pro místní rozvoj, kam přišla nová ministryně. Toto ministerstvo je zodpovědné za přípravu nového kohezního období. Stav je spíše alarmující, neboť doposud nebyly schváleny žádné operační programy a není možné ani v nejbližší době tohoto roku jakkoliv čerpat finance z fondů Evropské unie.

Koncem roku jsme byli svědky několika schůzí a obviňovaní se, při zvyšování platů ústavních činitelů. Zažíváme největší krizi demokracie od dob sametové revoluce. Spíše to vypadá, že v průběhu uplynulých dvaceti pěti let
jsme byli svobodnější než nyní. Bohužel v jedné osobě je naakumulován obrovský střet zájmů. K tomu je vlastníkem významných medií a také velkým inzerentem, takže již nelze čekat zcela nestranné informace.

Neměli bychom zapomenout na historii a poučit se z ní. V minulém století jsme byli svědky, jak se v Itálii či Německu a v dnešní době třeba v Maďarsku, začíná na demokratických principech a končí diktaturou.

Koncem května proběhly volby do Evropského parlamentu, kam TOP 09 kandidovala společně se STANem. Zvolit Luďka Niedermayera a jako dvojku Jiřího Pospíšila se ukázalo jako velice správný krok, který vedl k těsnému vítězství. Druhý jmenovaný získal největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Účast voličů v těchto volbách však pokořila historické minimum.

Posuneme-li se nyní na nižší úroveň a to na tu naší regionální, byl minulý rok ve znamení komunálních voleb. Na základě několika společných jednání zástupců regionálního výboru a výborů místních organizací proběhla dohoda na zásadách sestavování kandidátních listin. Jednou ze zásad bylo například, aby se zapojilo co nejvíce aktivních členů. Byl přijat princip, kdy kandidáti na čelních místech do zastupitelstva města nemají být na čelních místech do zastupitelstev městských částí. Dále proběhlo vyhlášení nominací, následovalo představení všech kandidátů a nakonec sestavení kandidátní listiny do zastupitelstva města Brna. Bohužel proběhlo i několik mediálních vystoupení již bývalých členů, kteří se tak na úkor naší strany hodlali zviditelnit a kandidovali v čele jiných subjektů. Nakonec, žádný z těchto subjektů neuspěl, ba dokonce zcela propadl. Od začátku roku se připravoval koncept komunální kampaně a všichni, kdo měli zájem, se mohli zapojit. Předpokládalo se co největší zapojení členů a zde bohužel narážíme na jeden problém, kdy de facto nebyl zájem či se neplnily stanové termíny a úkoly. K tomu od června do září probíhala pravidelná týdenní setkání na dopilování kampaně.

Dovolte mi přesto, abych poděkoval všem, kteří se jakkoliv zapojili do komunální volební kampaně. Finanční prostředky na naši kampaň byly omezené. Dosáhly jednoho a půl miliónu korun včetně všech městských částí a skončily jsme v kladných číslech na rozdíl od kampaně v roce 2010. Podařilo se zajistit finanční prostředky z centrální úrovně, k tomu jsme měli zlepšený hospodářský výsledek z minulého roku a také jsme zavedli nominační poplatky. V neposlední řadě se podařilo získat i několik darů. Bohužel výsledek komunálních voleb nebyl dle našeho očekávání, jednalo se však o neúspěch napříč Českou republikou. Nelze hledat spravedlnost ve vynaloženém úsilí. Dovolím si uvést jedno sdělení, kdy mi zavolal těsně po volbách jeden z přátel a současně člen, který mi řekl: „Udělali jsme maximum možného a nedalo se nic změnit. Tuto prohru jsme holt potřebovali, avšak nesmí se z toho stát tradice.“ K těmto volbám přišlo velice málo voličů a zde vidím jednu z možných chyb. Nedokázali jsme naše voliče přimět, aby přišli k volbám a volili právě nás.

Nicméně co se týká naší regionální organizace, i v uplynulém roce jsme pokračovali v nastaveném systému fungování regionální organizace. Uspořádali jsme několik tradičních akcí pro širokou veřejnost či členy. Vydali jsme již třetí výroční zprávu. U toho bych se pozastavil. Ne všechny subjekty v politice na území města dělají, co říkají, a my se o to snažíme. Jsme příkladem transparentnosti a na to můžeme být hrdí.

Nesmíme zapomenout ani na doplňující volby do senátu na našem území, kde kandidátem za TOP 09 byl prof. Michal V. Marek. Je významnou osobností na území města Brna a také členem naší regionální organizace. Nejenom já jsem byl velice potěšen spoluprací s ním. I když i tyto volby nedopadly úspěchem, patří panu profesorovi velké poděkování za obrovské nasazení a úsilí. Holt se jako v případě komunálních voleb ukázalo, že jsme v tomto období nebyli nositeli změn či trendy stranou.

Ještě jednou se vrátím k výsledkům komunálních voleb, než budu pokračovat, jak dále. Jsem si vědom toho, že to byla prohra pod mým vedením. Vždy je těžší vyrovnat se s porážkou než slavit úspěch. Díky tomu mám novou energii pokračovat a být i nadále kapitánem lodi TOP 09 Brno. Uspořádali jsme již IV. programovou konferenci k výsledkům voleb, kde zaznělo hodně zajímavého, jak ze strany politologa, tak i ostatních. Na této konferenci jsem představil i několik návrhů, co udělat lépe, co změnit či jak si zajistit větší podvědomí u voličů. Postupně bychom tyto kroky měli realizovat, ať se jedná o stínovou radu TOP 09, help desk pro občany či zlepšení externí a interní komunikace, kdy by návrhy řešení měla připravit pracovní skupina apod. V zastupitelstvu města Brna chceme být konstruktivní opozicí. Jako doposud se hodláme vyvarovat osobních útoků. Jsme připraveni podílet e na řešení záležitostí prospěšných pro město a Brňany, a to i iniciativně. Objeví-li se však sporné otázky, chceme na ně opět upozorňovat a snažit se je změnit na bázi věcné diskuse.

Co se týká fungování regionální organizace, budeme pokračovat v nastaveném systému. Nadcházející rok se ponese ve znamení vnitrostranických voleb. Čekají nás volby do výborů místních organizací, do regionálního výboru, do krajského výboru a také celostátní volby na konci listopadu.

S přáním všeho nejlepšího v novém roce 2015


Jaroslav Kacer
předseda regionální organizace TOP 09 Brno-město

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme