Nová silnice v Židenicích vsákne dešťovku, opraví se i chodník

9. 7. 2019

Vlakové nádraží v brněnských Židenicích čelí mnohem většímu náporu cestujících než obvykle. Kvůli výluce na hlavním nádraží tam staví víc vlaků. Nepříjemnosti lidem zmírní aspoň opravený chodník před budovou a silnice, která k němu vede od nákupního střediska.

"Dělníci se do práce pustí příští týden, chodník dokončí jedenadvacátého července. „Kvůli vyššímu počtu pěších opravíme chodník v Lazaretní ulici v místě vjezdu do nádraží. Uděláme to ale po polovinách, aby k němu řidiči stále mohli přijíždět,“ informovala mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Náklady dosáhnou zhruba 150 tisíc korun.
Novou silnici k nádraží chtějí mít zastupitelé městské části do konce roku. „Zatím ji opravíme jen dočasně, mezitím dokončíme projekt a do konce roku vznikne nová cesta. Bude navíc vsakovací, takže dešťová voda neodteče pryč, ale vsákne se do ní. Na to možná dostaneme dotaci,“ poznamenal místostarosta městské části Petr Kunc.
Řidiči se v době oprav, které potrvají zhruba měsíc, do objektu nádraží nedostanou. Přiblížit se mohou Koperníkovou ulicí. „Pokusíme se zařídit parkování kousek od nádraží v místě, kde nyní stojí RegioJet. Polovina pozemku je volná, tak vyhradíme zřejmě ji,“ doplnil Kunc.

Podle místního obyvatele Tomáše Pelikána by ale bylo příhodnější opravit parkoviště u nádraží. „Je ve strašném stavu. Navíc je tam pro auta málo míst. Nezdá se mi, že chodník nutně potřebuje změnu. Ocenil bych také opravenou nádražní budovu, například fasádu nebo čekárnu. To je staré,“ zmínil Pelikán.
Cestujícím se podle místostarosty městské části Kunce židenické nádraží brzy zatraktivní. „Vím, že není úplně v krásném stavu a také tam není bezbariérový přístup, proto jsme vděční, že Správa železniční dopravní cesty připravuje jeho opravu,“ doplnil Kunc.
Železničáři jsou zatím v počáteční etapě. Do konce roku 2020 zhotoví záměr projektu. „Poté následuje zpracování dokumentace pro územní řízení, zajištění územního rozhodnutí a další dokumenty. Předpokládáme, že soutěž na vyhotovení stavby zadáme mezi lety 2023 a 2024. Zásadní změnou bude posun nástupišť směrem k Bubeníčkově ulici, aby to cestující měli blíže k městské hromadné dopravě,“ informovala mluvčí železničářů Radka Pistoriusová.
Mimo jiné se lidé dočkají také bezbariérového přístupu na peron, který chybí zejména vozíčkářům nebo matkám s kočárky.
Výluka na hlavním nádraží potrvá až do prosince. Kromě Židenického jej nahrazuje také Dolní a Královopolské.
Opravy u nádraží
S opravou chodníku u nádraží začnou dělníci příští týden. Omezení potrvá do jednadvacátého července.
Zastupitelé městské části nechají opravit silnici vedoucí k nádraží. Do konce roku si ji přeji mít hotovou. Omezení potrvá zhruba měsíc.
Cestující se dočkají také bezbarierového přístupu na peron a kratší vzdálenosti k městské dopravě. To ale až za několik let.

Brněnský deník

9. července 2019

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme