Přístup k informacím v MČ Brno-střed? Došlo k porušení povinnosti, říká ministerstvo vnitra

25. 5. 2015

Na konci dubna TOP 09 upozornila na porušování zákona o svobodném přístupu k informacím. Největší brněnská městská část čtyři měsíce nezveřejňovala odpovědi na dotazy občanů, výroční zprávu o poskytování informací vyvěsila až po našem upozornění na nezákonný stav a jí zřízená příspěvková organizace Správa nemovitostí výroční zprávu nezpracovala vůbec. Nyní i ministerstvo vnitra potvrzuje, že došlo k porušení povinnosti.

‚‚Čekali jsme, že vedení radnice chybu uzná a zjedná její nápravu. Místo toho politici vládnoucí koalice hodili odpovědnost na úřad, který sice přiznal zpoždění se zveřejňováním odpovědí, ale s námitkou, že výroční zprávu musí zpracovávat pouze magistrát. Taková interpretace zákona č. 106/1999 nás překvapila, požádali jsme tedy o právní stanovisko Ministerstvo vnitra. Jeho odpověď potvrdila náš názor, povinnost zveřejnit výroční zprávu o poskytování informací platí pro všechny povinné subjekty, tedy i pro MČ Brno-střed a Správu nemovitostí Brno-střed,‘‘ uvedl Bohumil Straka předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed.  

 Ministerstvo také zdůraznilo, že starosta (Martin Landa) je ze zákona o obcích a Statutu města Brna přímo odpovědný za informování občanů o činnosti městské části. Pokud by i nadále docházelo k porušování tohoto zákona, má se kontrolní výbor podle ministerstva obrátit na magistrát, který by měl své městské části kontrolovat. ‚‚Sice ho spravuje stejná stranická garnitura jako Brno-střed, ale nutno říci, že výrazně profesionálněji a dosud bez zjevných chyb. Doufejme tedy, že si koalice v čele s hnutím Žít Brno konečně uvědomí, že ze zákona o svobodném přístupu k informacím vyplývají nejen práva, ale i povinnosti. A že se příště ke svým chybám postaví statečněji,‘‘ dodal Straka.

 Již půl roku trvá koalice vláda koalice Žít Brno, ANO 2011, KDU-ČSL a Strany zelených a stejně dlouho je koalicí porušován zákon. Ačkoli nezákonný stav byl po upozornění částečně napraven, výroční zpráva Správy nemovitostí MČ Brno-střed dosud nebyla zveřejněna.

 ‚‚Správa nemovitostí MČ Brno-střed je vůbec taková tajemná organizace, která spravuje 5000 obecních bytů, ročně přes ni proteče na 300 miliónů Kč nájemného, organizuje opravy a údržbu, avšak občan nikde jejich výroční zprávu nenajde. Prostě ta zpráva asi ani neexistuje. Takový stav vůbec neodpovídá slibům a deklaracím koalice, že radnice Brno-střed bude transparentní a otevřená občanům,‘‘ uzavřel Straka.

 

Klára Pěknicová, krajská manažerka TOP 09

Přílohy
PDF Stanovisko Ministerstva vnitra.pdf (215.6 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme