16. 3. 2015

Hlavním slibem radniční koalice bylo, že otevře radnici občanům, ukončí neprůhledné hospodaření, zveřejní smlouvy, zvýší transparentnost práce radnice, zavede jmenovité hlasování Rady, zveřejní video z jednání zastupitelstva, zprovozní nízkoprahové informační centrum aj. Ve skutečnosti vedení radnice v lepším případě nedělá nic, a v horším případě činí pravý opak: občan nezná plány radnice - programové prohlášení rady dosud neexistuje, žádosti občanů rada MČ Brno-střed projednává v nepřiměřeně dlouhých lhůtách, zhoršuje se průhlednost hospodaření a prakticky se přestaly zveřejňovat smlouvy zakázek, jmenovité hlasování Rady ani video ze zastupitelstva se nezavedlo, nízkoprahové informační centrum na Zelném trhu bylo zrušeno.

‚‚Starosta Martin Landa z hnutí Žít Brno nabízí občanům navoněnou bídu ve formě virtuální reality místo opravdově otevřené a fungující radnice. Transparentnost svého počínání vystavuje na odiv tím, že je jeho pohyb vidět ve městě i na internetu. Za tímto účelem používá mobilní GPS aplikaci a reflexní vestu "Pracujeme pro Brno-střed",‘‘ sdělil Bohumil Straka, předseda kontrolního výboru ZMČ Brno-střed. ‚‚Ve skutečnosti občané na internetu nedohledají ani lukrativní stavební zakázky radnice (http://zakazky.stred.brno.cz), ani programové prohlášení rady, na Zelném trhu marně hledají informační centrum, a na svoje žádosti si počkají třeba i čtyři nebo pět měsíců, než je 'pracovitý' starosta vezme na vědomí. Vlajkovou lodí starosty Landy, co se týká hospodaření, je údajná úspora milionu korun při zimním úklidu. Na to však nemusí být kouzelník, aby ve velmi mírné zimě něco uspořil,‘‘ doplnil Straka.

Jiný člen vedení radnice, Svatopluk Bartík z hnutí Žít Brno, zase objevil 20 let starého kostlivce ve skříni s tím, že cenu nájemného fastfood McDonald's v Brně určuje index hamburgerů. Problém je, že pak už mu ale nezbývá čas na skutečnou práci na radnici. ‚‚Jeho legislativní radniční komise, které předsedá, totiž čtvrt roku vůbec nezasedala, a na svém prvním zasedání pak projednala jediný faktický bod, a to v situaci, kdy legislativní odbor radnice je personálně v rozkladu. Radnice tak utratila za 3 měsíce přes 150 000 Kč na mzdových nákladech politika, jehož činnost je virtuální,‘‘ uzavřel Straka.

Bohumil Straka

předseda kontrolního výboru

Přílohy
DOCX Analýza činnosti radnice Brno-střed.docx (581 kB)