Kauza brněnského letiště a otázka, kterou ještě nikdo nepoložil

27. 4. 2016

Minulý týden informovala Mladá fronta Dnes o utajeném posudku, který si nechalo zpracovat tehdejší (a vlastně i stávající) vedení kraje v roce 2007 před pronájmem brněnského letiště a okolních pozemků. Vyšlo najevo, že kraj svůj rozpočet ochudil o podstatnou částku 30 milionů korun, když tyto pozemky pronajal soukromé firmě Letiště Brno za pouhých 10 milionů korun na 60 let. Stejná firma získala i pronájem letiště – na 50 let a bez jakéhokoli výběrového řízení.

Z vyjádření celorepublikově uznávaného experta Alberta Bradáče tedy vyplývá, že kraj pronajal pozemky pod cenou, a to až za čtyřnásobně méně peněz, než je jejich skutečná hodnota. To je věc, která aktuálně hýbe hejtmanstvím. Zajímavé ale je, že v této souvislosti ještě nepadla otázka, proč byly okolní pozemky pronajaty právě společnosti Letiště Brno, která je k existenci a provozu letiště vlastně nepotřebuje? Nemůže být nějaká vazba mezi dnešním náměstkem za KDU-ČSL a předsedou představenstva společnosti Letiště Brno Jiřím Filipem, který je Juránkovým stranickým kolegou?

Tehdejší hejtman a nynější náměstek Stanislav Juránek by měl za celou kauzu převzít osobní odpovědnost a tyto dodatečné otázky zodpovědět. Není přece možné, aby kraj vedli lidé buď zcela nekompetentní rozhodovat v tak zásadních otázkách anebo rozhodující naprosto účelově, sledující jen vlastní zájmy a prospěch.

Jan Vitula (TOP 09), člen zastupitelstva Jihomoravského kraje

V Brně, 27. dubna 2016