Kacer: Svoboda a demokracie nejsou samozřejmost

17. 11. 2015

Milí přátelé, kamarádi, hosté,

sešli jsme se tu proto, abychom si připomněli výročí 17. listopadu. Před tím mi ale dovolte vzpomenout na ohavné útoky v Paříži, na redakci Charlie Hebdo, sestřelení letadla malajských aerolinií nad doněckou oblastí Ukrajiny a všechny ostatní. Uctěme prosím minutou ticha všechny bezbranné lidi, kteří se stali obětmi teroristických útoků kdekoliv na světě.

Dnes si také připomínáme výročí 17. listopadu 1989. Výročí, kdy byli studenti zmasakrovaní na Národní třídě. Výročí, které lze považovat za zásadní předěl v dějinách Československa. A v neposlední řadě také výročí, které lze považovat za den, kdy byl definitivně zpečetěn osud komunistického režimu.

Období, kdy můžeme cestovat, volit, říkat nahlas svůj názor a svobodně nakládat se svým životem, trvá už krásných 26 let. Neměli bychom to ale brát jako samozřejmost. Demokracie vyžaduje odpovědnost. Odpovědnost za svá rozhodnutí, odpovědnost za věci veřejné a jejich správu. Je mi proto smutno z výroků, které občas slýchám u piva, že za komunistů bylo dobře. Je to naivní a mylná představa. Jak řekl Winston Churchill demokracie je sice nejhorší způsob vlády, ale lepší neznáme. Demokracie je neuvěřitelná v tom, že nabízí obrovský prostor svobod a možnosti zapojit se. Naše strana poskytuje v Brně nepřeberné množství příležitostí, jak se stát součástí občanské společnosti a tím ji pomoci utvářet.

Dnes jsme se tu sešli, abychom zavzpomínali na studenty a další, kteří se nejenom v roce 1989 nebáli říct svůj názor, nebáli se odpovědnosti, kterou demokracie přinášela. A za to jím patří náš veliký dík. Na minulost totiž nesmíme zapomínat, hrozí pak, že by se mohla velmi rychle zopakovat.

Jaroslav Kacer, předseda regionální organizace TOP 09 Brno-město

Proslov k výročí 17. listopadu, Brno, 17.11.2015

Galerie
Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme