Bádejte, bádejte, ale i pro město...

17. 2. 2016

Začátkem ledna proběhl první expertní workshop k připravovanému projektu Technologies for Smart Cities, jejž se v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání rozhodly podat společně některé fakulty VUT v Brně a Centrum dopravního výzkumu.

Kromě zástupců města se na realizaci workshopu podílelo i Jihomoravské inovační centrum. Při plánování této akce bylo primární snahou dostat k jednomu stolu zástupce města a městských společností se zástupci vědeckých týmů a spojit tak poptávku s nabídkou. Výsledky vědecké práce tak budou aplikovány do praxe, což může pomoci vyřešit některé problémy města. Bez racionální aplikace výsledků na město by totiž tento projekt postrádal smysl. Vzhledem k tomu, že jedním ze stěžejních problémů města Brna je doprava, bylo do projektu přizváno i Centrum dopravního výzkumu.

Po Vánocích máme v paměti film, kde měl císař Rudolf II. svou alchymistickou kuchyni-laboratoř, tzv. Cisusalku. Nechceme, aby něco podobného vzniklo v Brně a aby se zde někteří snažili pro město třeba zhmotnit tmu. Nenecháme tak akademický sektor bádat a bádat s tím, že mu nerozumíme, ale věříme. Je žádoucí jít si naproti a spojit síly v oboustrannou prospěšnost, například při budování funkčního městského ekosystému, což je projekt komise Smart City Rady města Brna. Chceme také spolupracovat s dalšími univerzitami, vědeckými centry apod. 

Workshop byl jen prvním výkopem a všechny zúčastněné čeká ještě hodně práce. Problematika Smart Cities je široká a workshop se zabýval především energetikou a dopravou. Výsledný projekt bude předložen k hodnocení a jako každá akce bude i celý workshop evaluován, abychom zjistili naplnění cílů či se poučili pro příště.

 

Jaroslav Kacer,

člen Zastupitelstva města Brna (TOP 09)

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme