Ani po roce se brněnské koalici nedaří plnit volební sliby

25. 11. 2015

Dnes je přesně rok od ustavujícího Zastupitelstva města Brna, proto jsme se krátce zeptali Jaroslava Kacera, opozičního zastupitele města Brna a předsedy brněnské TOP 09, na jeho hodnocení.

Jak hodnotíte plnění předvolebních slibů ze strany nového vedení brněnského magistrátu?

Více se mluví navenek než je pak skutečně vidět za konkrétními činy. Někdy mi to připadá jak s malými dětmi: toto se nám líbí, s tím si budeme hrát a nakonec hračku odloží. Tím se dostávám, co se podle mě zcela nezvládlo.

S velkou pompou bylo komunikováno odpolitizování městských společností a vytvoření holdingu. Z politiků se zřejmě za rok stanou odborníci a holding, zde se koalice zatím neshodla a je otázkou, zda se někdy dohodne. Není stále jasná bytová politika města po zastavení privatizace a doposud ani se neví, v jaké stavu je celý bytový fond pro případný další postup. Holt se neuváženě udělal krok A, o kroku B, tedy jak to bude dále, bude se privatizovat či ne a za jakých podmínek, které domy či byty zůstanou v majetku města apod., se však nepřemýšlelo.

Podobné obavy mám i v případě nákupu akcií Veletrhů Brno, kdy je záměr získat majoritu, ale nemáme žádný business plán, co pak se společností a areálem budeme dělat. Naštěstí je ještě čas a já doufám, že do konečného rozhodnutí o koupi akcií Veletrhů Brno se to podaří vydiskutovat.

Město se musí rozvíjet a stále není jasné, jak to bude s územním plánováním či městským architektem.

Přešlapem byl i záměr sloučení městských nemocnic, který byl komunikován prostřednictvím médií, nikoliv však s řádem Milosrdných bratří, vlastníkem objektů, ve kterých sídlí Nemocnice milosrdných bratří. Tento nápad naštěstí nakonec skončil u ledu.

O tom, že koalice nemá ani po roce programové prohlášení, ani nemluvím; holt nemají jasné transparentní noty, podle kterých hrají.

Jak se daří Vaší straně prosadit záměry, byť z opozičních lavic?

Snažíme se být konstruktivní opozicí. Nechceme za každou cenu všechno negovat jen proto, že nejsme součástí koalice. Za to jsme však kolegy z ostatních subjektů v opozičních lavicích někdy kritizováni, což nám ale nevadí. Důležitější než obstrukční jednání je pro nás prospěch města a jeho obyvatele. I když to nebylo jednoduché, podařilo se nám například prosadit náš návrh na řešení problematiky Velké ceny Brno silničních motocyklů. Čas však ukáže, zda to povede k vytyčeným cílům, jako je zprůhlednění financování MOTO GP včetně zapojení dalších subjektů, např. podnikatelů -poskytovatelů služeb pro tuto akci apod., a případných viditelných přínosů pro město a kraj. Na základě výsledků se pak dá přemýšlet o dalším postupu či o naší podpoře.

Jedním z bodů našeho programu bylo prosazování principů Smart Cities, což se ve funkci předsedy Komise Smart City Rady města Brna snažím naplňovat. Podařilo se schválit Koncept Smart City Brno, kde jsou uvedeny i měřitelné cíle, odpovědnost a termíny. Nebylo to jednoduché, neboť někteří úřednici zcela nepochopili moderní přístup. Na internetových stránkách www.brno.cz/smartcity naleznete veškeré informace včetně zápisů.

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme