Šance. Chátrající areál změní

8. 6. 2015

Bývalý armádní pozemek u Moravské Nové Vsi má „nakročeno“ k přeměně na zázemí pro firmy. Klíčovým se stane vznik nájezdu. 

Ze lžíce bagru se sypala hlína do korby nákladního auta. U Moravské Nové Vsi pokračovalo v pátek čištění bývalého vojenského areálu, který lidé po léta využívali jako černou skládku. Vedení městysu, jemuž pozemek u silnice spojující Břeclav s Hodonínem patří, tam chce vytvořit atraktivní místo pro soukromé investory. Neoveský starosta Marek Košut počítá s investicí v přibližné výši deset milionů korun. Nejprve je však nutné místo důkladně vyčistit. „Lidé tam vozili pneumatiky nebo televize. Po úklidu bude stěžejní smysluplné dopravní napojení na silnici I/55, na tom to celé stojí. Jinak nebude celá záležitost pro investory zajímavá,“ oznámil první muž městyse. 
Ten nyní jedná s organizacemi, bez kterých se vybudování neobejde. Patří mezi ně Ředitelství silnic a dálnic či krajská policie. „Doufám, že nás v našem bohulibém zájmu podpoří a nebudou nám házet klacky pod nohy,“ pokračoval Košut. Kdy by mohlo být hotovo, si netroufá odhadnout. 

Mrakodrap? To ne  

V případě zdárného dotažení může areál nabídnout desítky nových pracovních míst. Ty jsou podle ředitele břeclavské pobočky Úřadu práce Lubomíra Marka u menších obcí více než přínosné. „Podnikatelských možností tam až na výjimky moc nebývá. Většinou jde o menší provozovny s pár zaměstnanci. V případě vytvoření nového zázemí záleží ještě vždy na požadované kvalifikaci hledaných zaměstnanců,“ reagoval Marko. 
Podle informací Břeclavského deníku Rovnost je zamýšlenou variantou firma nabízející uplatnění manuálně pracujícím. „V tom případě by se zaměstnanci neměl být problém,“ přikývl Marko. 
Košut souhlasí. „Líbilo by se nám, kdyby se tam usadily dvě tři firmy s drobnou výrobou. Nebudeme si nic nalhávat, u Moravské Nové Vsi asi nikdo nepostaví mrakodrap plný IT pracovníků,“ doplnil. Starosta také zmínil zájem některých společností fungujících na Břeclavsku. Podle něj se poohlíží po plochách, kde by měly více prostoru a možností. Navíc není problém s územním plánem. Bývalý armádní pozemek je vyňatý ze zemědělského půdního fondu a jeho využití je určeno k výrobě a skladování. 
Představitelé Moravské Nové Vsi na záměru pracují s agenturou Czechinvest. „Důležitou roli v mapování a podpoře regenerací hrají regiony a konkrétní obce. Proto s nimi úzce spolupracujeme,“ uvedla mluvčí agentury Petra Menclová. 

Lukáš Ivánek

zdroj: Břeclavský deník, 8.6.2015, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme