Novotný: Umělecká škola si zasloužila nový kabát

8. 5. 2024
Téměř hotovo. Během listopadu 2022 se v Letovicích pustili do rozsáhlých oprav budovy místní Základní umělecké školy. A v průběhu letošního dubna město převzalo školu od stavební firmy zpátky. „Práce jsou vlastně dokončeny. Zbývá posledních několik nedodělků, ale to jde jen o drobné věci, které nijak nebrání případnému provozu,“ uvádí starosta města Petr Novotný s tím, že do nového se školáci vrátí však až v září.
Do června tak bude škola nadále vyučovat v zázemí rozesetém po celém městě, jakkoliv již stěhování domů postupně začalo. „Jenže teprve odešly papíry ke zkolaudování. Na ty se může čekat měsíc nebo také dva. A na poslední chvíli stěhovat výuku zpět nejde. Teprve se začátkem nového školního roku se výuka plnohodnotně přesune,“ přiznává starosta s tím, že si s koncem prací oddechl. Jakkoliv mu nová podoba školy dělá radost.
„Strašně se mi ulevilo. Pořád jsme objevovali další věci, o kterých se původně nevědělo, a musely se řešit. Čeho jsme se dotkli, tam se objevil další problém. Je to stará budova, to jsme samozřejmě věděli. Ale naposledy to byl například baletní sál, který měl být v pořádku. A když se z něj uklidily věci, zjistilo se, že podlahy musíme opravovat i zde,“ říká starosta.
Postupně tak narůstaly nejen starosti, ale samozřejmě také rozpočet. „Na druhou stranu, nedopadlo to tak hrozně, jak jsme se možná obávali. Naštěstí se při stavbě podařilo najít také méněnáklady. Ve výsledku se cena zvedla o tři až čtyři miliony korun, to není ani deset procent navíc. Oproti tomu čeho jsme se obávali je to ještě skvělé,“ zakončil Novotný. Konečné náklady na kompletní opravu budovy budou ve výši šedesát tři milionů korun.
Během rekonstrukce proběhly sanace zdiva, stavba nových podlah, akustické úpravy, kompletně nové rozvody, vyměnila se okna a dveře, opravila fasáda i venkovní plochy. Zároveň se upravil vnitroblok školy, kde místo původní kotelny vznikla nová jednopodlažní přístavba. Den před zahájením školního roku plánuje město novou podobu školy představit také veřejnosti.

Lukáš Lorenc, Regionpress

V Letovicích dne 2. 5. 2024

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme