Drnovický starosta Petr Ducháček předsedou Klubu starostů TOP 09

30. 11. 2015

Před měsícem byl zaregistrován nový spolek Klub starostů TOP 09 a vy jste jeho předsedou. Co je vaším cílem? Být ve straně novým Petrem Gazdíkem, když jeho hnutí Starostové a nezávislí (STAN) TOP 09 opustilo?

Určitě nejsem novým Petrem Gazdíkem. Chceme jen vytěžit maximum z toho, že TOP 09 má stovky komunálních zastupitelů. V rámci TOP 09 si chceme takto vyměňovat zkušenosti, samozřejmě i ku prospěchu naší strany.

To mi říkal i předseda Miroslav Kalousek, že jde o přirozenou platformu, která zatím v TOP 09 chyběla. Ale na druhou stranu váš spolek byl zaregistrován přesně v den, kdy Petr Gazdík oznámil, že s vámi do koalic pro krajské volby už nikde nepůjde. Tak to vypadá, že jen reagujete na krok STAN.

O Klubu starostů TOP 09 bylo rozhodnuto ale už někdy na začátku roku, takže to rozhodně není reakce na krok STAN.

A co vám řekl řekl Kalousek, když jste za ním s tímto nápadem poprvé přišli? Řekl: Fajn, vy nám vyhrajete krajské volby roku 2016?

Ne. Když jsme za ním přišli, řekl, že je strašně rád, že někdo přemýšlí s ním, jak by měla TOP 09 vypadat v delším časovém horizontu. Zapojení komunálních politiků je podle mě klíčové. 

Ještě před začátkem sněmu se s vaším spolkem sešlo vedení strany. Dostali jste nějaké stranické úkoly do krajských voleb?

Ne, tak to není. Žádné stranické úkoly nemáme. Ale jsem zván na zasedání předsednictva, můžu tam přednést názory a zkušenosti starostů. Každý starosta TOP 09 má na mě mobilní telefon, může mi kdykoliv zavolat a jsem přímou linkou na vedení, aby se názory našich komunálních politiků dostaly co nejrychleji do vedení strany.

Je ale zjevné, že před krajskými volbami to bude především na vás, abyste u voličů vzbudili dojem, že TOP 09 už něco na starostenské úrovni dokázala. Co připravujete?

Byl bych rád, abychom v příštím roce v každém kraji udělali setkání starostů, které osobně navštívím a spolu se mnou někdo z vedení strany. A tam se budeme bavit, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku ve volbách. To samozřejmě není vše. Máme i svá témata, která bychom rádi prosazovali. 

Takže se dá čekat, že jak se budou blížit krajské volby, tak se za pultíkem v ústředí strany kromě předsedy a místopředsedů bude čím dál častěji objevovat také někdo z vašeho spolku, ať už vy, nebo místopředsedové spolku starosta Roztok Jan Jakob a Prahy-Libuše Jiří Koubek?

Netrvám samozřejmě na tom, abychom tam stáli přímo my. Ale pokud bude vidět více úspěšných komunálních politiků TOP 09 – a my je rozhodně máme –, pak budu spokojený.

Nastane nějaké pnutí mezi vaším klubem a STAN? Dosud jste kooperovali, nyní budete zjevně soutěžit o nezávislé zastupitele podobného ražení ve městech i na vesnicích.

Do žádného střetu já rozhodně nepůjdu. Budu rád, když se k nám přidá co nejvíce zastupitelů. K jakémukoliv pnutí mezi kýmkoliv není důvod. Petr Gazdík je fajn člověk, kterého vždycky rád potkám a pozdravím se s ním.

David Klimeš

zdroj: ihned.cz, 29.11.2015

Štítky
Osobnosti: Petr Ducháček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme