Základní vzdělání je nejlepší vstupenkou do života. TOP 09 chce v Brně nejlepší základní školy.

26. 8. 2018

Brněnská TOP 09 představuje svůj volební program pro oblast školství s důrazem na kvalitní mateřské a základní školy. Garantkou tématu je Anna Putnová, která má se školstvím dlouholeté zkušenosti z pedagogické praxe i ze Sněmovny.

 

Mateřské školy chceme podporovat v jejich úsilí o zdravý životní styl dětí. Budeme usilovat o větší zapojení pohybových aktivit a zkvalitňování stravy dětí.

„Dětství a dospívání je nejdůležitější životní etapa, která formuje člověka. Škola hraje velkou úlohu, připravuje děti na život. Uděláme vše pro to, aby základní školy v Brně byly ty nejlepší v zemi. Brno má k tomu mimořádně dobré podmínky – zázemí v odborných fakultách. S podporu města chceme přizvat do Brna rodilé mluvčí, aby vedli hodiny konverzace na druhém stupni základních škol. Dětem chceme také nabídnout získání technických dovedností. Vždyť vyrobit si dron či pozorovat svět pod mikroskopem, může být pro děti velkým dobrodružstvím a smysluplným naplněním volného času,“ popisuje Anna Putnová (TOP 09), vysokoškolská učitelka a garantka školské politiky TOP 09 Brno.

Naše zastupitelka Zdeňka Dubová (TOP 09), považuje za důležitou výuku internetové bezpečnosti a finanční gramotnosti: Podpora finanční gramotnosti je sice do rámcového vzdělávacího programu zařazena, mělo by jí však být věnováno více času, probírat by se měly konkrétní příklady jako například sestavení vlastního nebo rodinného rozpočtu, atd.

Pro školní výuku i zájmovou činnost se internet využívá ke zjišťování mnoha potřebných údajů. „Vedle pozitivních stránek se však setkáváme i s negativy, jako je nebezpečí šíření virů, zneužití osobních dat, možnost kontaktu s nežádoucím jedincem nebo s nevhodnými informacemi až závislostí na počítači. Proto výuku internetové bezpečnosti považujeme za velmi podstatnou,“ vysvětluje Zdeňka Dubová, členka zastupitelstva města Brna a ředitelka neziskové organizace Mezigenerace.

 

Mezi hlavní priority TOP 09  v základním školství patří:

  • posílení jazykového vzdělávání díky zahraničním lektorům,
  • vytvoření podmínek pro využití sportovních areálů škol v odpoledních hodinách,
  • spolupráce technických fakult se základními školami v rámci technické výuky,
  • vytvoření poradenského centra, které bude pomáhat rodinám i dětem s agresivními sklony
  • podpora výuky internetové bezpečnosti a finanční gramotnosti

 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 27. srpna 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme