Vitula (TOP 09): Zjednodušujeme život ředitelům škol

4. 9. 2017

Začátek nového školního roku přináší ředitelkám a ředitelům středních škol v Jihomoravském kraji úlevu v podobě významného omezení byrokracie. Náměstek hejtmana pro oblast vědy, výzkumu a vzdělávání Jan Vitula (TOP 09) se zasadil o to, že 40 z téměř 100 formulářů, které musí ředitelé povinně vyplňovat, se velmi zjednoduší, nebo úplně zruší.

Každý rok zápasí ředitelé středních škol asi se stovkou formulářů, které musejí správně vyplnit, pokud chtějí čerpat peníze z evropských fondů, nebo třeba jen vyhlásit mimořádný volný den pro žáky a učitele své školy.

„Ředitelé středních škol jsou zahlcováni zbytečným papírováním místo toho, aby se věnovali žákům, učitelům a chodu své školy. Tuto administrativu bohužel nemohou na nikoho delegovat. V průběhu jednání s odborem školství Jihomoravského kraje a řediteli středních škol jsem zjistil, že některé formuláře jsou duplicitní a jiné úplně zbytečné,“ vysvětluje Jan Vitula (TOP 09).

Výsledkem jeho několik měsíců trvajícího jednání se všemi zúčastněnými je zjednodušení administrativy. Některé dokumenty budou ředitelé na jižní Moravě od začátku nového školního roku nebo dalšího kalendářního roku vyplňovat buď mnohem stručněji, nebo dokonce vůbec. Týká se to třeba formuláře o dlouhodobém plánu investic.

„Ředitelé už nemusejí sepisovat předpokládaný plán nákupů bez ohledu na to, zda na něj vůbec dostanou peníze. Podobně když budou chtít vyjet na zahraniční cestu, odpadá jim nutnost posílat žádost hejtmanovi, aby ji schválil,“ dodává Jan Vitula. 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 4. září 2017

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme