25. 9. 2012

Znojemská nemocnice jen pro bohaté Rakušany?
Velká koalice na brněnském magistrátu? Proč ne, když je to tak výhodné
Investice do silnic jsou v rukou lobistů
Komfort na železnici? Nikoliv v Jihomoravském kraji
Chaotický pokus o slučování středních škol
Na dvou kobylách může rajtovat jen komediant



Znojemská nemocnice jen pro bohaté Rakušany?

Jihomoravský kraj investoval takřka 2 mld. do rekonstrukce Znojemské nemocnice bez schváleného investičního záměru. Peníze si na to půjčil od Evropské investiční banky. Rada kraje dala souhlas i přesto, že odbor zdravotnictví s tímto postupem nesouhlasil. V rámci akce se pořizují nesmyslně drahé přístroje, které nedokáže nemocnice tohoto typu využít. Vše pak provází podivná výběrová řízení ve stylu Davida Ratha, kvůli kterým padlo i trestní oznámení. Paradoxem je, že kapacity, které kraj staví, jsou asi o 50% větší, než bude reálně potřeba. Stanislav Juránek obhajoval akci tím, že se tam budou jezdit léčit Rakušané, protože jak pravil: „Je to velká nemocnice mezi Brnem a Vídní.

V médiích
Mladá fronta Dnes: Miliardové zakázky ve znojemské nemocnici prošetří policie
Česká televize: Problémy s obří zakázkou – Antimonopolní úřad zastavil obří zakázku na dostavbu znojemské nemocnice

Velká koalice na brněnském magistrátu? Proč ne, když je to tak výhodné

Brněnská koalice je asi nejpodivnější ze všech koalic, které ODS a ČSSD v celé ČR uzavřely. Jen pro připomenutí - po komunálních volbách v roce 2010 měla ODS možnost uzavřít pravicovou koalici, ve které by měla jak většinu v radě, tak post primátora. ODS však zvolila variantu jinou. Dohodu s ČSSD, která ji sice neposkytla pozici primátora, ale za to jí poskytla to nejcennější. Klid na práci. A tak se klíčoví loutkovodiči pan Žďárský a pan Blažek mohli v klidu věnovat důležitým věcem jako je přesun brněnského nádraží a jiným investičním akcím. Dělnou atmosféru v Brně pak podpořilo odvolání ministra Pospíšila a jmenování Pavla Blažka ministrem spravedlnosti.

V médiích
Aktuálně.cz: ODS v Brně – Chceme radši s ČSSD. Onderka primátor

Investice do silnic jsou v rukou lobistů

Jedním z nejpalčivějších problémů našeho kraje je kvalita komunikací. Přesto, že kraj investoval nemalé částky do jejich oprav, je jejich stav stále velmi neutěšený. Navíc lze dohledat řadu investic, které zjevně nejsou součástí promyšlené investiční strategie, ale pouze vylobovanou záležitostí kdovíjakých zájmových skupin. Jednou z nich je i silnice ke golfovému areálu v Jinačovicích. Vedle toho některé skutečně palčivé problémy, jako je například obchvat Lechovic s řadou nehod, zůstávají neřešeny. A mimochodem, Golf Brno a.s. obdržela z Regionálního operačního programu dotaci přes 40 mil. Kč.

Komfort na železnici? Nikoliv v Jihomoravském kraji

Veřejná doprava je jednou z nejdůležitějších věcí, které kraj zajišťuje. Komfort, rychlost a cena této dopravy mají zásadní dopad na zatížení komunikací osobní automobilovou dopravou. Ač bylo na tomto poli odvedeno hodně práce, je celá řada věcí, které vrhají na činnost kraje podivné světlo. Asi největším problémem bylo výběrové řízení na provozování železničních tratí v roce 2009, kdy kraj nakonec bez skutečné soutěže podepsal dohodu s Českými drahami, a to až do roku 2019. Za zmínku stojí to, že smlouva byla podepsána jen pár dní před platností nařízení Evropské Komise, které by donutilo kraje vypsat na službu řádné výběrové řízení. Došlo tak k prodloužení monopolu Českých drah, které rozhodně nejsou příkladem levného a komfortního dopravce.

V mediích
Česká televize: České dráhy dostanou příští rok osm miliard

Chaotický pokus o slučování středních škol

Pod vedením náměstka hejtmana Stanislava Juránka proběhl v Jihomoravském kraji chaotický pokus o slučování škol se zdůvodněním potřebnosti úspor. V průběhu několika kol jsme se však nikdy nedozvěděli, jaká kritéria byla pro výběr škol zvolena. Pravděpodobně jediný, i když nepřiznaný systém, bylo rozčlenění podle toho, kde měl Stanislav Juránek kamarády. Docházelo tak ke slučování naprosto nesmyslných oborů. Například tak v Bzenci vznikla Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví či Gymnázium, střední odborná škola zdravotnická a Zemědělsko - ekonomická ve Vyškově. Navrhujeme proto stanovení přesných kritérií pro hodnocení kvality, jež po ročním období vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu, který bude opřen o transparentní výsledky škol.

Na dvou kobylách může rajtovat jen komediant

Starou bolestí naší politiky je strach politiků, že pokud nebudou mít co nejvíce funkcí, bude jejich pozice slabá a zranitelná. To ukazuje na jejich velmi malé sebevědomí. Snad nejzřetelnější ukázky jsou v našem kraji Stanislav Juránek, který zvládá současně jak senátora, tak 1. náměstka hejtmana a Michal Hašek, který podobně provozuje kromě celé řady jiných funkcí například zároveň poslance a hejtmana. Dle našeho názoru je jasné, že nelze zastávat vše najednou a alespoň něco nešidit. Konec konců, ze statistik hlasování ve sněmovně je to naprosto zřetelné.

V mediích
Lidovky.cz: Hejtman Hašek do sněmovny nechodí. Plat slíbil charitě, tají které

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme