Válek: Jedno bezlepkové jídlo patří do každé školy

26. 2. 2018

Celiakie neboli intolerance lepku je závažné onemocnění, které postihuje dospělé, ale i děti od útlého věku. Poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) se diagnostice této choroby věnuje už téměř 10 let po medicínské stránce a nyní se snaží prosadit systém, díky kterému by měly děti v každé školní jídelně na výběr vždy jedno bezlepkové jídlo.

Takové opatření by totiž usnadnilo život jednak dětem postiženým celiakií, ale také jejich rodičům. „Dítě trpící celiakií je totiž v dnešní době stále odkázáno na domácí stravu, kterou mu dennodenně rodiče připravují s sebou do školy či školky, protože pokud by jedlo s ostatními jídla běžně dostupná ve školních jídelnách, zdravotní stav by se mohl i dramaticky zhoršit,“ popisuje Vlastimil Válek.

Zajistit dětem ve školách dietní jídlo je dnes problém, který je ale řešitelný díky většímu zájmu politiků. Doteď bylo jakékoli řešení celiakie, ať už u dospělých nebo u dětí, na okraji zájmu, to by se teď mělo změnit. „Projekt, se kterým přicházím za vedením města i kraje, by měl dokázat dětem právě ono jedno bezlepkové jídlo do škol zajistit. Nejde přitom o nic drahého. Školení pro vyučující i pracovníky školních jídelen odborně zajistím, a to vč. seminářů na sestavení bezlepkového jídelníčku. Nabízím také školení, při kterém se pracovníci školy seznámí s jednotlivými druhy bezlepkových potravin. Školy, město, ani kraj, se tak nemusí bát žádných velkých výdajů,“ vysvětluje Vlastimil Válek.

Častým důvodem, proč jsou bezlepková jídla odmítána, je jejich údajně vysoká cena a složitost přípravy. I tento mýtus se projekt snaží vyvrátit právě díky odborným školením a přednáškám. Pomoci osvětě může i projekt, který by měly zaštiťovat zdravotní pojišťovny. „Je to téma, které hodlám otevřít v Parlamentu na dalším jednání Podvýboru pro preventivní programy, přednemocniční péči a práva pacientů. Bezlepková dieta totiž nejen, že uleví pacientům, kteří jsou již celiakií postiženi, ale pomůže i těm, kteří zatím chorobu nemají,“ uzavírá Vlastimil Válek.

Do projektu na podporu bezlepkových jídel do škol je aktivně zapojen i Klub celiakie v Brně v čele s Daliborem Ježorkem. Aktuálně probíhají intenzivní jednání s radním pro školství města Brna a předsedou Výboru pro výchovu a vzdělávání JMK.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 26. února 2018

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme