V Branišovicích opravili kostelní schody. Našli i základní kámen kostela

21. 10. 2019

Branišovická dominanta, kostel sv. Vavřince, se konečně dočkala nového schodiště. Obec jej zrekonstruovala na vlastní náklady a za pomoci Jihomoravského kraje. Při náročných úpravách se navíc objevilo překvapení – v prostoru pod schodištěm byl odhalen základní kámen kostela.

 

„Celá oprava představovala poměrně náročnou práci, jelikož kostel se nachází ve svahu a součástí rekonstrukce bylo i vybudování nové zábradelní zídky. O to větší překvapení pak bylo ještě odhalení základního kamene kostela, jehož stavba započala už okolo roku 1200. Takovou historickou hodnotu je třeba si v obci opečovávat,“ vysvětluje Marek Sovka (TOP 09), starosta obce Branišovice. Na základním kameni lze vyčíst už jen pár písmen - šlo nejspíše o označení tehdejšího německého názvu obce „Frainspitz“.

Náklady na opravu schodiště, včetně nové zídky dosahují téměř 1 150 000 Kč, z toho půl milionem přispěl Jihomoravský kraj. „Schody už opravu potřebovaly, jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska péče o památky a o největší dominantu Branišovic,“ říká Marek Sovka (TOP 09).

 

K rekonstrukci bylo přistoupeno citlivě, s ohledem na historii a tradice, v tehdejším dobovém stylu  červené nepálené cihly. To byl typický německý stavební prvek. V tomto stylu byl postaven například Červený kostel v Brně nebo již nestojící Německý dům na Moravském náměstí tamtéž.

 

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V brně dne 21. října 2019

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme