TOP 09 připomíná vpád vojsk Varšavské smlouvy

21. 8. 2017

Bílým pruhem jihomoravská TOP 09 v noci z 20. na 21. srpna 2017 označila růžový tank výtvarníka Davida Černého, který v současnosti stojí v Brně. Stejný bílý pruh na sobě nesly tanky pěti spojeneckých armád Varšavské smlouvy, které v noci z 20. na 21. srpna 1968 vpadly na území tehdejšího Československa. Násilnosti, spojené s invazí, v Brně vedly k zastřelení dvou lidí. TOP 09 tak chtěla připomenout tragické výročí okupace země ve jménu udržení komunistické diktatury.

Pro TOP 09 patří demokratický právní stát, včetně důrazu na lidská práva, na vrchol hodnot. „Rozhodli jsme se tímto trochu kontroverzním krokem symbolicky připomenout jedno ze smutných výročí naší moderní historie. Období nesvobody je třeba mít v paměti, i když už téměř třicet let žijeme v demokracii. Tu ale nikdy nesmíme brát jako samozřejmost. Je třeba o ni pečovat,“ vysvětluje důvody symbolické výtvarné akce Vlastimil Válek, lídr kandidátky TOP 09 v Jihomoravském kraji pro sněmovní volby.

„Tento tank jsme si vybrali proto, že představuje jednak osvobození Československa Rudou armádou, jak jeho původní umístění v Praze zamýšleli komunisté, jednak svobodné myšlení devadesátých let, kdy ho výtvarník David Černý natřel růžovou barvou. A po dnešku může být také symbolickou připomínkou nástupu období normalizace. To vše je spojeno právě s totalitním režimem, který už se do naší země nesmí nikdy vrátit,“ dodává Tomáš Třetina, starosta města Moravský Krumlov a kandidát do Poslanecké sněmovny za TOP 09.

Růžový tank v Brně s 

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

Brno 21. srpna 2017     

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme