Projekt ARTE!FAKT pokračuje – studenti navrhují podobu parku Bohumila Hrabala

22. 5. 2017

Úspěšný projekt ARTE!FAKT pokračuje ve spolupráci městské části Brno-Židenice, v čele s místostarostou Petrem Kuncem (TOP 09), Fakultou stavební (obor architektura) a Fakultou výtvarných umění VUT Brno. Letos mají studenti za úkol ztvárnit podobu nového parku Bohumila Hrabala v Brně-Židenicích.

Smyslem projektu je, aby si studenti architektury a výtvarných umění vyzkoušeli práci na reálných projektech. Akce je zajímavá tím, že studenti na projektu pracují v kuse tři dny a pro tento účel jsou jim plně k dispozici prostory židenického Dělnického domu, které poskytla městská část. Na konci workshopu pak veřejně prezentují všechny své návrhy občanům i zájemcům z řad odborné veřejnosti. „Loni byla tématem dvě naše nejvýznamnější náměstí - Karáskovo a Juliánovské. Nejlepší návrh renovace v Juliánově je podkladem pro letošní projekt rekonstrukce, na který žádáme finance z přerozdělení přebytku hospodaření magistrátu města Brna. Předpokládané náklady jsou řádově 4 miliony korun,“ připomíná Petr Kunc.

V letošním roce bude zadáním pro práci studentů zamýšlený záměr vytvoření parku Bohumila Hrabala, který by měl příští rok vzniknout v uličce Ve vinohradech. „Rádi bychom zde vytvořili romantické zátiší s výhledem na město Brno, minimálním mobiliářem a připomínkou našeho slavného rodáka, k jehož rodnému domu tato ulička ústí. Rozhodně však nepůjde o žádnou sochu či bustu Hrabala, to on sám celý život zásadně odmítal. Připomínka musí být velmi abstraktní, citlivě zakomponovaná do celého prostoru. Bude to velmi zajímavé zadání a jsem zvědavý, jak si s ním studenti poradí,“ popisuje Petr Kunc. Workshop navštíví i renomovaní sochaři a architekti jako je Svatopluk Sládeček, Marek Štěpán nebo Petr Dub, kteří budou se studenty jejich dílo konzultovat. Finální práce budou vyvěšeny ve vitrínách zastávek městské části Židenice po celou dobu prázdnin a budou podkladem pro projekt revitalizace daného území, na který je vyčleněno přes 700 tis. Kč.

Workshop je veřejný, kdokoliv z občanů jej může v průběhu navštívit. Probíhat bude od 24. do 26. května 2017 v prvním patře Dělnického domu. Finální práce budou prezentovány v pátek 26.5. 2017 od 16 hod.  

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 22. května 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Kunc
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme