14. 9. 2021

V pátek 10. 9. 2021 podepsali zástupci kraje, samosprávy a nadace Mucha memorandum o vzájemné spolupráci a společném postupu MUCHOVA STEZKA.

Předmětem tohoto memoranda je vzájemný závazek smluvních stran spolupracovat při propagaci uměleckého odkazu a děl významného českého malíře Alfonse Muchy v rámci při vytvoření tzv. „Muchovy stezky“, jejíž součástí budou mimo jiné výstavy děl Alfonse Muchy a dalších předmětů z jeho života, a to zejména na území měst Moravského Krumlova a Ivančic, ale též dalších obcí, které jsou spojené se životem a osobností Alfonse Muchy, a která podpoří turistický ruch v oblasti Jihomoravského kraje.

Nadace Mucha chce zajistit zachování uměleckého odkazu mého dědečka Alfonse Muchy. Proto jsme iniciovali tuto aktivitu a věříme, že do regionu přiláká všechny obdivovatele secese, kteří budou chtít poznat, z jakých kořenů a na jakých základech tvořil,” komentoval podpis John Mucha, předseda správní rady Nadace.

 „Alfons Mucha patří mezi ty nejvýznamnější rodáky z jižní Moravy. Věřím, že společné aktivity kraje, nadace a obcí přispějí k další popularizaci tohoto fenoménu. Alfons Mucha si to zaslouží,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

“Dnešní podpis je pro nás novým začátkem. Chceme, aby obdivovatelé Alfonse Muchy z celého svět mohli poznat náš region, kde mistr vyrůstal, kde maloval a kde čerpal inspiraci. Alfons Mucha je budoucností pro náš kraj,” vysvětlil senátor a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09), který právě zde opět otevřel expozici nejvýznamnějšího díla Alfonse Muchy - Slovanské epopeje.

Memorandum podepsal Milan Buček (Starostové a nezávislí pro Jižní Moravu), starosta Ivančic, rodného města Alfonse Muchy, kde lze spatřit celou řadu motivů, které nalézáme v mistrově díle. “Rádi bychom u nás otevřeli muzeum Alfonse Muchy,” doplnil Milan Buček.

Jaroslav Poláček, PRodukujeme

V Moravském Krumlově 10. září 2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme