Konečně rozumné řešení zabraňující skokovému nárůstu ceny elektřiny

19. 10. 2010

TOP 09 představuje soubor řešení „fotovoltaického problému“. Samy fotovoltaické elektrárny problémem nejsou. Naopak, v budoucnu budou představovat významnou součást energetického systému zajišťující elektrickou energii.

Musí se však hodně pracovat na zdokonalení jejich účinnosti a možnosti levného skladování elektrické energie na časové období, kdy slunce prostě nesvítí. Problémem byla a dosud je jejich nadměrná finanční podpora přesahující možnosti odběratelů – tedy nás všech, kteří elektřinu používáme. Dosud totiž hrozilo, že se ceny elektřiny budou muset od ledna 2011 v některých případech zvednout až o 20%. Důvodem bylo zákonné financování této nadměrné finanční podpory výrobcům elektřiny z fotovoltaických elektráren. Takový skokový nárůst v době rekonvalescence z ekonomické krize by mohl být neúnosný nejen pro nejchudší obyvatele naší země, ale mohl by zahubit leckterý podnik a firmu zaměstnávající desítky či stovky obyvatel! Abychom tomu zabránili, přemýšleli jsme o mnoha návrzích, které přicházely z řad expertů či politické konkurence. Například vyplatit tento nárůst z rozpočtu státu. Pro TOP 09, která chce zastavit zadlužování České republiky je to řešení nepřijatelné. Dalším návrhem bylo zdanění (tedy zdražení) jiné energetické komodity (např. plynu či uhlí) a tím by se kompenzoval růst ceny elektřiny. Pro TOP 09, která bojuje za rovné šance ve všech oblastech společnosti je to řešení absurdní a diskriminační. Dále zaznívalo, ať se příjme zákon, který zpětně sníží výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren. Pro TOP 09, která prosazuje etické chování, je toto naprosto nemorální. Česká republika by kromě dobré reputace přišla i o množství peněz v mezinárodních arbitrážích, protože by tyto spory prostě nemohla vyhrát.

 

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska podpořený Předsednictvem TOP 09 a Starostové představuje řešení, které nám vlastně „poskytla“ politická konkurence – a to příjmy z prodeje emisních povolenek. V roce 2009 totiž poslanci Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ČSSD) navrhli „přílepek“ k novele zákona o spotřebních daních, kterým ZDARMA darovali energetickým firmám emisní povolenky. Byla to naprostá nestoudnost, protože pokud by se povolenky normálně prodaly, představovaly by příjem státního rozpočtu kolem 100 miliard korun! Jediným omezením tohoto balíku peněz je, že se nemůže použít na např. reformu důchodového systému nebo výstavbu silnic, ale pouze na obnovitelné zdroje energie. Proto TOP 09 jednala na vládě 13.10.2010 tak, aby si energetické společnosti samy kryly ekologické investice vyplívající z fotovoltaických elektráren – a to právě z těchto darovaných emisních povolenek. Je to řešení, které může platit ihned od 1.1.2011 a český spotřebitel jím nebude nijak dotčen. Spolu s tímto řešením bylo rozhodnuto zavést srážkovou daň na elektřinu vyrobenou v solárních elektrárnách či omezit výstavbu zejména na kvalitní orné půdě tím, že se zvýší poplatek za vynětí půdy pro stavbu elektráren ze zemědělského fondu. Všeobecně se preferuje a je žádoucí výstavba fotovoltaických elektráren na střechách domů a firem.

Jan Husák
místopředseda hospodářského výboru PS PČR
místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme