Kacer (TOP 09): Máme návrh řešení pro Janáčkovo kulturní centrum

20. 8. 2014

Nejenom před volbami se mnoho let mluví o vybudování Janáčkova kulturního centra v Brně. Je navržena varianta na hranici ulic Veselá a Besední. Jedná se však o velkou investici, pro niž není dlouhodobě možné nalézt finanční prostředky v žádném z veřejných rozpočtů, ať už města, kraje či státu.

„Přicházíme s konkrétním návrhem řešení, které by mělo být podstatně levnější a tím i realizovatelné,“ uvedl Ing. Jaroslav Kacer, kandidát na primátora města Brna za TOP 09.„V letošním roce si připomínáme jubileum 160 let od narození významného hudebního skladatele Leoše Janáčka.  Na základě této symboliky navrhujeme, aby Janáčkovo kulturní centrum vzniklo v prostorách budovy TJ Sokol Brno na Kounicově ulici, kde byla provedena světová premiéra Janáčkovy Glagolské mše a on sám hrával na místní varhany,“ dodal Kacer. Působila tady i Filharmonie Brno a Janáčkova díla zde dirigoval Břetislav Bakala. Podle odborníků má tento prostor vynikající akustiku a nachází se zde i skvělé varhany, které však potřebují rekonstrukci. Kapacita velkého sálu je přes tisíc hostů a původní malý sál má kapacitu 400 hostů, což zcela vyhovuje potřebám města Brna.

„Není nutné budovat nové pomníky z oceli a betonu, ale využít prostor s duchem dávné doby. Jelikož se jedná o kulturní památku, je možné na její rekonstrukci využít finančních prostředků z Evropské unie. Konkrétně z operačního programu IROP, kulturní dědictví, avšak záleží na konečném nastavení daného operačního programu. Jsme si samozřejmě vědomi, že je nutné jednat se zástupci TJ Sokol o možnosti využití těchto prostor, a to jak z úrovně města, tak i kraje. Nabízí se zde několik variant, a to koupě dané budovy nebo směna či dlouhodobý nájem. Vždy nám jde o hledání řešení a toto je začátek cesty,“ vysvětlil Kacer. Předpokládané náklady na vybudování nového objektu na hranici ulic Veselá a Besední mají přesáhnout jednu miliardu korun. Navíc při budování nového objektu nelze zaručit, aby jeho akustické parametry odpovídaly potřebám koncertního sálu.

Podle předběžných informací od zástupců TJ Sokol Brno, by tato organizace neměla zásadní problém s navrhovaným řešením Janáčkova kulturního centra.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme