19. 3. 2012

Kvestor Masarykovy univerzity a předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula byl oficiálně zvolen lídrem a kandidátem na hejtmana v podzimních krajských volbách. „Vážím si podpory svých kolegů a rád bych dovedl TOP 09 do krajského zastupitelstva s maximálním počtem zvolených zastupitelů,“ uvedl Jan Vitula. „Být kvestorem a zároveň lídrem krajské kandidátky není podle mého názoru možné skloubit a stoprocentně se věnovat ať jedné či druhé pozici, a proto jsem se rozhodl požádat pana rektora o uvolnění z funkce od začátku dubna,“ oznámil rezignaci na post kvestora. „Masarykova univerzita potřebuje na místě kvestora člověka, který se této náročné a zodpovědné práci může věnovat naplno,“ dodal Vitula.

Vitula svým krokem mění obvyklou praxi současných nejen krajských politiků, kteří zastávají několik veřejných nebo profesních funkcí a zároveň jsou lídři či vysoko na kandidátních listinách. „Pokud je mi známo, je to poprvé, co se člověk kandidující na lídra rozhodl k takovému kroku,“ prohlásil Vitula, který se tak výrazně odlišuje od přístupu dosavadních krajských politiků, kteří věnují kampani celou pracovní dobu a přitom stíhají ještě několik dalších povolání.

Rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka rezignace Jana Vituly mrzí, ale důvody k jeho rozhodnutí chápe. „Rozumím důvodům, pro které se pan Vitula rozhodl rezignovat na místo kvestora. Spolupráce s ním byla výborná a oceňuji jeho odvedenou práci na univerzitě.“ vyjádřil se rektor Mikuláš Bek na adresu Jana Vituly.

Jan Vitula v minulosti působil na Ministerstvu školství v pozici vrchního ředitele pro strukturální fondy EU, kde se mu podařilo nastartovat rozvrácené a zcela nefunkční operační programy Výzkum a vývoj pro inovace a Vzdělání pro konkurenceschopnost. Stál u zrodu Jihomoravského inovačního centra, podílel se na realizaci řady projektů, které podporují vědu, výzkum a inovace v ČR. Od září minulého roku byl kvestorem Masarykovy univerzity, kde se mimo jiné podílel na rozjezdu projektů právě z operační programu VaVpI v řádu několika miliard Kč.

Petr Štědronský, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme