Jak to chce ten mladej dělat? Volali, když ho zvolili starostou

Je mu čtyřiadvacet, nedávno dostudoval vysokou školu. A už rok je Petr Ducháček (TOP 09) starostou Drnovic. Mnozí se s tak mladým politikem nesmířili, přiznává.

11. 10. 2011

Loni vystřídal ve funkci starosty třináctisethlavé obce na Blanensku padesátníka, který tam vydržel tři volební období. A za bezmála rok ve funkci na sebe už mladý starosta stačil upozornit. Třeba svou averzí k pořizování dalších úvěrů k tomu, který zdědil za stavbu vodovodu. Poslední dobou také chválou na plánovanou změnu systému, kterým se do měst a obcí rozdělují peníze ze státního rozpočtu.

* Vítáte změnu rozpočtového určení daní v právě projednávaném návrhu. To je třeba v Brně, které má přijít téměř omiliardu ročně, ožehavé téma...

Byl bych rád, kdyby se to povedlo prosadit. Za cenu toho, že velká města začnou rozumně investovat, budou menší obce, kde žije osmdesát procent lidí, mít peníze na základní věci. Já mám například problém se stavbou veřejného osvětlení o deseti sloupech.

* Nevadí vám tedy, že Brnu, kde jste devět let studoval a tedy i využíval jeho infrastrukturu, změna peníze ubere?

Řeknu to jinak. Sedmimilionové infocentrum na České by pro nás znamenalo dobudování všech silnic včetně jejich oprav, třímilionové toalety v Joštově ulici by pokryly stavbu školky pro pětadvacet dětí a roční údržba orloje by v pohodě pokryla provoz naší základní i mateřské školy. Například v jedné městské části nyní nakupovali lavičky za třicet tisíc korun. Lavička se dá koupit s přehledem za pět tisíc. Je správné, aby v Brně byly drahé lavičky a namalé obci neměly děti kam chodit do školky?

* Starostou jste se stal ve svých třiadvaceti letech, coby student vysoké školy. Cítil jste, že máte u lidí respekt?

U zastupitelů ano.

* I u těch opozičních?

Ne.

* A co u zbylých třinácti set obyvatel Drnovic?

Neřekl bych, že nemají respekt k mým schopnostem. Působil jsem v místním spolku, pomáhal jsem třeba s opravou kostela nebo s Orlem. Jen si nedovedli představit, že budu starosta.

* S koalicí jste nahradil starostu, který řídil obec po tři volební období, se svým uskupením volby vyhrál a o funkci se ucházel znovu. Co vám vadilo?

Můj předchůdce byl ve funkci dvanáct let a to je neuvěřitelně dlouhá doba. Podle mne bylo logické, že ta náhrada měla přijít. Mrzí mne, že se situace před rokem vyhrotila. Nálada byla ale jednoznačná. Z někdejších pěti mandátů klesla podpora starostově uskupení na dva.

* Jaké jste měl pocity, když vás loni v listopadu zvolili starostou?

Loňské ustanovující zastupitelstvo bylo jedním z nejintenzivnějších zážitků v mém životě. Přišlo tam asi sto padesát lidí. Narváno k prasknutí. Když jsem byl zvolen, tak tam byl křik: Jak to chce ten mladej dělat?! No, nic příjemného. Potom mě řada lidí přestala zdravit, někteří mě začali zdravit dvakrát. Nebylo to jednoduché a jediné, co nám zbývalo, bylo dokázat, že to zvládnem.

* A myslíte, že jste to dokázali?

Nastoupili jsme do obce a nic moc jsme nevěděli. Času moc nebylo. Do konce února jsme museli podat žádosti o dotace, což se nám povedlo, a řadu z nich jsme i dostali. Přibližně přes milion korun. Dali jsme dohromady pracovní četu, na kterou jsme taky dostali dotaci. I odhrnování sněhu, což je u nás velké téma, jsme zvládli na jedničku.

* Šel byste do toho, nyní po roce, znova?

(dlouho se rozmýšlí) Ano.

* S velkou politikou, byť ne ve volené funkci, máte hodně zkušeností. Připravoval jste kampaň pro TOP 09. Jaký je rozdíl mezi sháněním hlasů pro knížete ve volbách do poslanecké sněmovny a spravováním obce?

Já osobně to beru tak, že se člověk seznámí s nějakou problematikou, dostane nějaký úkol a ten vyřeší. No a na té obci je to dost podobné. Stěží se samozřejmě dá srovnávat tvorba aplikace na Facebook a stavba silnice. Rozdíl bych viděl asi v tom, že v kampani jsem všechno zvládal na základě vlastních znalostí, kdežto v obci to tak není. Nejsem stavební inženýr, a tak si musím nechat třeba zpracovat podklady. Ale časem se do toho dostávám. Každá projektová dokumentace je podobná. Výběrové řízení také a i ty požadavky občanů se opakují.

* Starostou jste se stal jako student. Jak to přijali spolužáci?

Přáli mi to, zajímali se o to... Bylo velice příjemné střídat řešení problémů na obci a docházku do školy. Užíval jsem si každý seminář.

***

Roční údržba brněnského orloje by pokryla provoz naší mateřské i základní školy.»

PROFIL

Petr Ducháček

* Narozen roku 1987 v Boskovicích, celý život ale žije v Drnovicích. Od loňska je jejich starostou.
* V Brně vystudoval informační technologie na střední škole v Purkyňově ulici a letos i učitelství na Masarykově univerzitě.
* Už na střední škole spolupracoval s KDU-ČSL, pracoval například v Orlu či na ústředí strany.
* V roce 2009 přešel do TOP 09, kde působil jako manažer on-line kampaně před parlamentními volbami.

Aleš Černý

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Štítky
Osobnosti: Petr Ducháček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme