Czechitas přiblíží svět AI, dotace zajistí online kurzy i veřejná setkání

11. 12. 2023

Brněnští radní doporučili zastupitelstvu schválit neinvestiční dotaci ve výši 400 tisíc korun pro vzdělávací instituci Czechitas, z. ú. Organizace díky příspěvku připraví kurzy i popularizační meet-upy o umělé inteligenci pro všechny věkové kategorie.

„Czechitas dlouhodobě poskytuje vysoce kvalitní vzdělávání v oblasti IT. Pro trh práce připravuje především ženy, a to všech věkových kategorií. Navržený projekt zahrnuje šest jednodenních online kurzů, jež se zaměří na základy práce s umělou inteligencí, a několik popularizačních meet-upů pro veřejnost o vzdělávání v oboru AI. Součástí projektu jsou také dvě epizody oblíbeného podcastu,“ vysvětlila zastupitelka města Brna pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová. Pokud dotaci odsouhlasí na svém příštím zasedání i zastupitelé, zamíří od města Brna na tyto účely 400 tisíc korun.

Nezisková organizace Czechitas svými aktivitami zvyšuje digitální gramotnost v Česku. Kromě toho povzbuzuje také zájem o technické nebo celoživotní vzdělávání. Významný prostor přitom věnuje edukaci žen v odvětví informačních technologií, kam spadají základy programování, testování či datová analytika.

Projekt naplňuje Regionální inovační strategii Jihomoravského kraje 2021–2027, konkrétně cíl číslo 4 nazvaný Dostatek odborníků pro znalostní ekonomiku. Jeho ambicí je, aby v kraji přibývali experti a expertky pro perspektivní oblasti ekonomiky a rostl podíl vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Klíčem k tomu má být především rozvoj různorodých dovedností, jež tvoří anglickou zkratku STEAM (science, technology, engineering, arts a mathematics).

Tiskové středisko MMB

V Brně dne 11. prosince 2023

Štítky
Osobnosti: Anna Putnová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme