Bezplatným tříděním odpadu Branišovice šetří životní prostředí i peněženky obyvatel

12. 6. 2017

Každá domácnost v Branišovicích na Brněnsku, která projevila zájem, dostala do bezplatné zápůjčky nádoby na tříděné odpady. Po pěti letech se tyto nádoby pak stanou majetkem občanů. Místostarosta obce Marek Sovka (TOP 09) si od nově zavedeného systému třídění slibuje lepší ochranu životního prostředí v obci, a to bez zbytečných nákladů pro obyvatele.

Celý systém je založen na tom, aby občané za jeho zavedení nemuseli nic platit. „V současné době je možno zaplatit nákup nádob na tříděné odpady z dotace Státního fondu životního prostředí, tedy z peněz EU,“ vysvětluje Marek Sovka. Obec se snaží z ekologických, ale také ekonomických důvodů co nejvíce snížit množství směsného komunálního odpadu. „Toho lze dosáhnout důkladnějším tříděním. Více tříděného a méně směsného odpadu, ukládaného na skládku, představuje úsporu peněz, které by jinak obec za svezení komunálního odpadu zaplatila,“ popisuje Marek Sovka.

Ekologicky v Branišovicích třídí odpad od 1. června a lidi by měl k třídění motivovat právě nový systém. „Po ročním fungování ho chceme zhodnotit a stanovit pak slevu z poplatku na komunální odpad. V Branišovicích aktuálně představuje 460 korun. Chceme se inspirovat v okolních obcích, kde tento systém již funguje a slevu bychom zavedli podobně,“ vysvětluje Marek Sovka a zmiňuje příklad nedalekých Židlochovic, kde takový systém třídění zavedl starosta Jan Vitula (TOP 09).

Zastupitelstvo obce Branišovice podalo žádost o dotaci na projekt na podzim roku 2015. Jeho celkové náklady jsou zhruba jeden milion korun. Dotace z EU představuje 85 procent sumy, spoluúčast obce je tedy pouze asi 150 tisíc korun „Od konce dubna už jsme předali lidem přes 350 popelnic a ptají se po nich i další. Chceme, aby se do konce roku dostalo na všechny,“ dodává místostarosta Branišovic Marek Sovka. Na přelomu dubna a května proběhlo také čipování popelnic. Každá popelnice je chytře vybavena čipem, pod kterým bude svozová firma evidovat efektivitu třídění. Vedení obce také rozšířilo počet sběrných míst. Frekvence svozu nádob pro papír a plast je nyní jednou za měsíc, komunální odpad se sváží každé tři týdny.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně 12. června 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme