26. 8. 2018

Na rozdíl od života na venkově představuje město pro psa a jeho majitele více omezení týkající se pohybu a venčení.

Psi zpravidla potřebují venčit delší čas ráno, aby se před odchodem majitele pořádně vyběhali a také večer před spaním. K tomu je vhodné zařadit v průběhu dne několik kratších procházek.

K tomu účelu potřebují psi a jejich majitelé vhodná místa v okolí bydliště. Mělo by se jednat o klidnější místa, aby nedocházelo ke stresovým situacím.

Město ve své vyhlášce stanovuje místa, kde je zakázán volný pohyb psů a vymezuje místa a okolnosti, kdy pes musí mít nasazený náhubek. Dodržování městské vyhlášky pak kontrolují strážnici.

Legislativně je vše ošetřeno, ale příliš se neřeší prevence před různými nebezpečími, nejčastěji provoz aut či cyklistů. Podle Státní veterinární správy je v posledních letech zaznamenán nárůst úrazů psů způsobených auty a nechtěnými útěky psů.

Dalším nebezpečím pro psy je městské ovzduší.  Pes se v provozu pohybuje v nižších sférách a dýchání pro něj může být obtížnější. Množství různých odpadků na ulicích je představuje další nebezpečí.

Psi ve městě nemají jednoduchý život. Město není pro psa přirozeným prostředím. Na psa ve městě působí mnoho negativních faktorů a psi to vnímají citlivěji než člověk, protože mají vyvinutější smysly.

Podle místních majitelů psů je vhodných míst k venčení a pro volný pohyb psů nedostatek.

Chceme psům a jejich majitelům zpříjemnit život ve městě a poskytnout jim v první řadě dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kde se budou pohybovat na přirozeném povrchu, klidném místě a pokud možno s minimem exhalací z aut.

A proto bychom rádi ve vytipovaných lokalitách vybudovali psí hřiště nazývané také psí park.

Navrhneme psí hřiště, která budou oblíbeným místem setkávání majitelů psů, kde bude nízký plůtek, lavičky pro majitele psů, stromy, které zajistí stín v horkých dnech, pitítka pro psy, stojany a nářadí na psí exkrementy, různé prolézačky. Myslíme i na oddělený výběh pro malé rasy a přístup pro vozíčkáře.

Pes je nejlepší přítel člověka a proto s ním sdílejme svůj život ve městě s radostí.

Pavel Kovařík, lídr kandidátky Znojmáci

Ve Znojmě dne 26. srpna 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme