5. 4. 2019

V předchozích číslech časopisu ŘEČ jsme byli z pera pana místostarosty René Černého (ANO) krátce informováni o historii a také o současném stavu spodní části nákupního centra Vysočina. Vzhledem k tomu, že texty obsahují několik nepřesností, chceme věci uvést na pravou míru a také se trochu připomenout samotnou historii.

Soudní spory, o kterých je v posledním slovu místostarosty řeč, byly velmi detailně popsány v ŘEČI v únoru 2017. Pro připomenutí je lze rozdělit na dvě části. V té první, která trvala od poloviny devadesátých let, požadovali určení vlastnického práva ti, kteří vstoupili do práv a povinností bývalých socialistických organizací. Tyto žaloby byly definitivně zamítnuty až dovoláním Nejvyššího soudu, a to v roce 2005. Tímto rozhodnutí však soudní pře neskončily, rozjela se nová řízením, která vyvrcholila podnětem jednoho u uživatelů k Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, zda byly naplněny podmínky pro to, aby na počátku devadesátých let přešlo vlastnické právo k tomuto majetku ze státu na město Brno. Následoval další soudní spor, v rámci kterého se nepodařilo tyto podmínky prokázat, vlastnické právo tedy přešlo ve prospěch státu.

Na řadu tak přišly kroky ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který v listopadu loňského roku zahájil prodej majetku formou nabídkového řízení. Tedy neprobíhala žádná veřejná dražba, jak píše pan místostarosta. Odkaz na nabídku zde - https://www.nabidkamajetku.cz/Home/Detail/6612. Vítězem, resp. subjektem, který podal nejvyšší nabídku, se skutečně stala společnost Lidl Česká republika, v.o.s. Protože se však nejednalo o veřejnou dražbu, nestala se tato společnost vydražitelem a ani tedy vlastníkem okamžikem příklepu (jak mylně uvádí pan místostarosta ve svém sloupku), ale naopak, vlastnické právo stále svědčí České republice. Dle aktuálních informací z ÚZSVM probíhá v současné době proces uzavírání kupní smlouvy. Po uzavření kupní smlouvy pak musí následovat podání návrhu na zápis vlastnického práva do katastru nemovitostí. A poté faktické převzetí objektu, což by – v ideálním případě – mohlo následovat v letních měsících.

Z informací, které nám podal ÚZSVM víme, že skutečně je podána žaloba, nicméně se nejedná námitku spornosti, ale o uplatnění práva blíže neurčeného subjektu (bližší podrobnosti nám nebyly ze strany ÚZSVM bohužel sděleny). Tato žaloba však byla podána až poté, co bylo vyhlášeno výběrové řízení. Zda tato žaloba bude důvodem pro to, že vítěz výběrového řízení nakonec kupní smlouvu odmítne podepsat, zatím nevíme. Budeme však danou věc sledovat a o dalším vývoji dále informovat. Současný neuspokojivý stav zcela jistě nikoho z nás netěší.

NC Vysočina, Brno-Řečkovice

Ondřej Vít (TOP 09), zastupitel MČ Brno-Řečkovice

V brně dne 5. dubna 2019

Štítky
Osobnosti: Ondřej Vít
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme