Třetina: V centru mé práce zůstává znojemský region

30. 11. 2020

I když jsem studoval, jaký je správný legislativní proces a jednací řád, úspěšně jsem usiloval o členství v komisích a výborech, kde budu něco platný, a s kolegy zvážil, v jakém budeme senátorském klubu, nikdo nás nenaučil, jak se dostaneme do hlavního sálu, kde je který salonek pro jednání komise, ba dokonce jsem netušil, kudy se jde do jídelny.

Když tohle všechno s pomocí zkušenějších kolegů senátorů překonáte, pak teprve vás čeká samotná práce senátora.

Pro mě má práce senátora dvě stránky. Jednak samozřejmě práce na zákonech a legislativních změnách. To je klíčové poslání senátora. Ale neméně důležitá je práce pro lidi z regionu, kteří senátora zvolili. Ne že by senátor vyřešil každý patník, ale může pomáhat starostům a komunálním politikům tam, kde se věci nechtějí pohnout.

Senátorovi totiž úředník zpravidla dveře před nosem nepřirazí, nenechá ho čekat s čepicí v ruce za dveřmi. Naopak. Senátor se může stát velkým pomocníkem tam, kde je třeba úředníky pošoupnout k větší aktivitě, kde je potřeba svést dohromady lidi, kterým by se třeba moc nechtělo, zkrátka může starostům otevírat dveře a pomáhat jim prosazovat zájmy obcí.

A právě to chci pro náš region Znojemska dělat.

A to hned.

Proto jsem už například začal jednat na Ředitelství silnic a dálnic, jak najít cestu k dokončení, tak potřebného obchvatu, i o několika drobnějších úpravách silnic, které zjednoduší lidem v našem regionu život.

V posledních hodinách s kolegy senátory usilovně řešíme, co si obce počnou, až jim příští rok stát sebere miliony z jejich rozpočtů. Zákony, které teď poslanci schválili, mohou mít totiž na rozpočty obcí drakonický dopad. Tyto zákony teď půjdou do Senátu. Musíme najít cestu, jak nesahat lidem do peněženek, ale obcím prostředky nesebrat.

Ještě jedna věc je na senátorské práci důležitá, i když zdaleka není tak hmatatelná. Senátor musí chránit naši svobodu a demokracii. Na proběhlé schůzi jsem si proto vzal slovo a prosadil usnesení, kterým chráníme nezávislost veřejnoprávní České televize.

Není sice zvykem, aby hned na první schůzi nový senátor prosazoval své usnesení, ale já se pevně rozhodl, že hlas ze Znojemska bude v Senátu slyšet.

Můžete se spolehnout, že slyšet bude!

 

Tomáš Třetina

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme