19. 1. 2017

Soud projednává ode dneška žalobu vnuka Alfonse Muchy Johna na Prahu. Jejím prostřednictvím se příbuzný slavného malíře snaží zabránit zapůjčení Slovanské epopeje do Asie. John Mucha tvrdí, že hlavní město není vlastníkem. Jeho dědeček prý odkázal epopej prostřednictvím metropole národu. A ne, aby se vyvážela do ciziny. Právní zástupce Prahy žalobu odmítá s tím, že známé dílo hlavnímu městu náleží. Pokud by potomek Alfonse Muchy u soudu neuspěl, chce se, jak uvedl, obrátit na Moravský Krumlov, kde byla epopej vystavená desítky let. A starostu Moravského Krumlova mám teď na telefonní lince. Zdravím Tomáše Třetinu. Dobrý den.

Tomáš TŘETINA, starosta, Moravský Krumlov:

Krásný dobrý večer z Moravského Krumlova.

Moderátorka:

Pane starosto, jste připraveni eventuálně jednat s Johnem Muchou o znovu umístění Slovanské epopeje v Moravském Krumlově?

Tomáš TŘETINA:

S Johnem Muchou my jsme v podstatě dohodnuti na tom, že v Moravském Krumlově jsme schopni vymyslet takzvané Muchovo centrum, jehož součástí by byla nejenom Slovanská epopej, ale spousta věcí z jeho úžasných depozitářů. My jsme v podstatě připraveni Slovanskou epopej, se o ní postarat okamžitě, my jsme výstavní prostory opravili, rozšířili, splňujeme nejpřísnější podmínky Národního památkového ústavu pro vystavení tohoto českého skvostu.

Moderátorka:

Jednáte s Johnem Muchou, tedy vnukem Alfonse Muchy, přestože Praha tvrdí, že slavná epopej patří jí?

Tomáš TŘETINA:

Takto, my do soudního sporu mezi Johnem Muchou a hlavním městem Prahou jsme nikdy nevstupovali a nebudeme vstupovat, ale podle informací, které mám z médií, hlavní město Praha zpochybňuje vůbec to, že Alfons Mucha byl kdy vlastníkem epopeje a říká, že ji pouze namaloval, jako jakýsi námezdní žoldák, tak je to velmi, velmi pro mě překvapivé. A my z tohoto pohledu, pokud tento soudní výrok zazní, že Mucha nikdy nebyl vlastníkem, tak budeme zvažovat příslušné právní kroky, protože v českém právním systému, čili výkon práva v souladu s dobrými mravy a morálka, etika, právo v tomto sporu začíná dostávat pěkně na frak a my se podle toho zařídíme.

Moderátorka:

Jaké právní kroky zvažujete?

Tomáš TŘETINA:

Právní kroky ve smyslu epopej Moravský Krumlov zachránil, město Moravský Krumlov ji 50 let s láskou vystavoval a jakýsi morální národ na, na vlastnictví epopeje snad nikdo zpochybnit nemůže.

Moderátorka

Vy byste tedy podali taky žalobu o vlastnictví a soudili byste se s hlavním městem, pokud by neuspěl John Mucha?

Tomáš TŘETINA:

Je velmi, velmi předčasné o tom hovořit, zvážíme další právní kroky. My jsme epopej zachránili, naši předci ji vytáhli v podstatě z popela, byla zlikvidována, zničena, zachránili ji před fašisty, před bolševiky. Byla tady vystavena, byla s láskou opečovávána, prostě musíme se o ní postarat dále.

Moderátorka:

Ujišťuje starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Díky za váš čas, na shledanou.

Tomáš TŘETINA:

Na shledanou. Dobrou noc.


Český rozhlas, Radiožurnál. Moderátorka Veronika Sedláčková.

18. ledna 2017

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme