9. 4. 2021

Přátelé,

jistě mi dáte za pravdu, že pohyb a sport prospívá lidskému zdraví a také dobré psychické kondici. Platí to pro všechny věkové kategorie a o to více pro děti, protože ty se pak jako dospělí budou chovat podle toho, jaké mají základy ze svého dětství. Pandemie koronaviru nás všechny poslední rok výrazně omezila v běžném životě, včetně dětí. Nechci se nyní zamýšlet nad distanční výukou, má své opodstatnění. Ale vládou zavřená dětská hřiště a zákaz sportování bez žádné snahy o nastaveni pravidel, aby to mohlo jít… to se příčí zdravému selskému rozumu.

Požádal jsem před Velikonocemi v Senátu ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby dovolil dětem za jasně stanovených pravidel vstoupit na hřiště, aby jim umožnil po hodinách strávených u počítače alespoň trochu pohybu. Vždyť pohyb je projev života! Nemůže být přeci problém připravit pravidla, za kterých mohou děti sportovat a využívat hřiště a sportoviště. Plošný zákaz je jednoduchý, nedá moc práce. Tak to bohužel je. Přitom by stačilo, aby odborníci na ministerstvu připravili takový postup, který umožní návrat dětí k přirozenému pohybu. Způsoby existují. Jenže je potřeba je hledat. Místo toho mi pan ministr sděloval jen důvody, proč to nejde.  Pokud nepovedeme děti od útlého věku k pohybu a ke sportu, zaděláváme jim a celé společnosti na velké problémy.

Jsem rád, že můžeme jít příkladem v podpoře sportování dětí. Moravský Krumlov je město sportovců a vždy jsme pohyb jakéhokoli druhu podporovali a dále budeme. Právě nyní probíhají zápisy dětí do prvních tříd. Rodiče mají nově možnost zapsat dítě do třídy s rozšířenou tělesnou výchovou na ZŠ Ivančické. Není to jenom první třída, ale týká se to i druhé a třetí třídy. Ve spolupráci se sportovními oddíly jsme připravili koncept tak, aby děti měly o hodinu tělocviku navíc a na školní výuku jim navazovaly tréninky – tenis, fotbal, atletika nebo gymnastika.

Sportu zdar!

Tomáš Třetina, Váš senátor za Znojemsko

V Moravském Krumlově dne 9. dubna 2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme