Solární panely již nebudou vypalovat naše peněženky

19. 3. 2010

Po týdnech jednání se konečně podařilo přijmout zákonnou úpravu, která umožňuje regulovat ceny energií z obnovitelných zdrojů. Ještě před několika týdny jsem s nadsázkou doporučoval občanům, aby přikrývali solární panely dekou a bránili tak množství vyráběné a štědře dotované energie z našich peněženek. Ve středu 17. března 2010 Poslanecká sněmovna (PSP ČR) schválila novelu zákona o obnovitelných zdrojích, která Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožní zlevňovat výkupní ceny elektrické energie z fotovoltaických elektráren o více než dosavadních pět procent.

V rámci jednání ve sněmovně byly ve hře dva návrhy, Hospodářský výbor PSP ČR předložil návrh, aby regulační úřad mohl snižovat ceny až o 25%. Sněmovna se však přiklonila k vládnímu návrhu a 169 hlasy schválila vládní návrh, který umožňuje regulačnímu úřadu snižovat výkupní cenu nad původní hranici 5% neomezeně, v případech, kdy návratnost investičních nákladů do výstavby zařízení bude kratší než 11 roků.

Nyní má osud novely v rukou senát. Doufejme, že se přikloní k názoru poslanců a novelu schválí. Po schválení zákona a podpisu prezidentem je regulace výše ceny energií z fotovoltaiky v rukou Energetického regulačního úřadu. S  nadějí očekávejme, že naplno využije svých možností a nedopustí, aby solární panely vypalovaly naše peněženky
Jan Husák, poslanec PSP ČR za TOP 09, místopředseda Hospodářského výboru
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme