12. 4. 2010
Jsem ze Žatčan, dědiny nedaleko Brna a cítím se tam stále doma. Můj rodný dům slouží naší rodině jako druhý domov. Mám tam příbuzné, kamarádky a přátele. Léto trávíme v Žatčanech a v zimě se těšíme na léto. Myslím, že mohu říct, že znám moravský venkov a jsem stále venkovankou. Dnes už ne bydlištěm, ale způsobem myšlení i života. Zdravý selský rozum, vzorce chování, prověřené generacemi, tradiční hodnoty jako je rodina, péče o majetek, půdu - dědictví předků, solidarita se slabými v rodině i nejbližším okolí, starost o novou generaci, chápání práce jako naplnění lidského života - to vše mne přivedlo do strany TOP 09. Poprvé po 20 svobodných letech se objevila strana, která se hlásí ke konzervativním hodnotám ukotvených v tradicích. Tedy to, v čem jsem vyrostla a považuji pro náš venkov za typické. 

Střední generace mých vrstevníků i jejich rodiče žili a žijí to, co dnes nabízí program TOP 09. Neužívali si nad poměry, nedělali dluhy, starali se o svůj dům, pěstovali zahrady a předzahrádky. Brali odpovědnost za svoje chování a svoje rodiny, starali se o své staré rodiče a pomáhali mladým vychovávat jejich děti.  Proto je pro mne TOP 09 přitažlivá.

Pojmenovala to, co chci svým dětem předat i já. Dobře spravovanou zemi, ke které se budou s hrdostí hlásit.

Dost charakteristické pro venkovské, ale myslím obecně i pro české obyvatele je to, že rodiče byli a jsou ochotni se uskromnit, sami si mnoho odříct, jen aby připravili dětem dobrý start do života, aby se jejich děti měly lépe. Toto není samozřejmé, třeba v anglické společnosti, kterou jsem mohla trochu poznat, jsem tak těsné vztahy nenašla. Mezigenerační vazby, přestože se situace bohužel zhoršuje, jsou u nás pořád mimořádně silné.

Zkrátka venkov naštěstí stále žije konzervativně a uchovává ty hodnoty, které považuji pro dobrý život za zásadní.

Těsná vazba s programovými vizemi TOP 09 se nabízí. Být dobrými hospodyněmi a hospodáři, to je přece zdravá ctižádost.

Myslet na děti a jejich budoucnost, připravit jim co nejlepší podmínky, aby měly něco do začátku, až se osamostatní. Starat se o  krajinu, potažmo životní prostředí. Životní prostředí není jenom energetická koncepce a těžební limity, ale upravené okolí domu, okopané vinohrady, čisté  fasády domů a chodníky.

Spravovat dobře záležitosti na obci, to je pouze jinak vyjádřená definice kompetentní správy: neplýtvat a nekrást. To všechno chce TOP 09, a ve venkovském obyvatelstvu a v jeho pracovitosti má dobré příklady toho, že to jde.

A tak věřím, že venkov nepodlehne mámení krátkodobých slibů. Generacemi je přece prověřené, že když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Volme to, co žijeme! Spolehnout se musíme sami na sebe, na zdravý rozum a vlastní odpovědnost. Plakáty u silnic hlásají, která strana chce za co bojovat. Většinou krátkodobé nebo jednorázové cíle. TOP 09 chce bojovat za budoucnost našich dětí. Budoucnost bez dluhů. V tom je přitažlivost TOP 09, v tom já vidím naději.

Anna Putnová, lídr jihomoravské kandidátky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme