Primářka Seidlová: Vzpomínka na doc. MUDr. Tomáše Káru, Ph.D.

8. 4. 2024

Odešla bezpochyby významná osobnost nejen brněnského zdravotnictví. Paní primářko, jak na docenta Káru vzpomínáte?

Tomáše jsem znala více než čtyřicet let. Moje maminka ho dokonce doučovala na přijímačky z fyziky a z chemie, a vždycky když jsem přišla domů, protože jsem o tři roky starší, než byl on, tak tam byly obrovské boty. A ty boty patřily jemu. Moje maminka mu vždycky říkala Tomášku – i když Tomášek měřil přes metr devadesát. Stali jsme se kamarády, a i když jsme se potom už moc nevídali (protože nás život tak nějak rozdělil), tak jsme k sobě vždycky zpátky našli cestu.

Za co jsem ráda a za co jsem vděčná, tak za to, jak Tomáš úžasně působil v celém brněnském zdravotnictví, ale i v zahraničí, dokonce i ve Spojených státech. Snažil se sem do Brna přivést Mayo Clinic, což se mu taky podařilo. Nicméně, byl to opravdu báječný člověk a doktor, a myslím, že neexistuje nikdo, kdo by na něho vzpomínal ve zlém.

Čeho jste si na něm považovala nejvíce?

Jeho lidskosti, protože on uměl propojit medicínu i s tím osobním životem. Byl úžasný kardiolog a do té medicíny vždycky zapojoval i tu lidskou stránku. Ptal svých pacientů jak se jim daří, jak žijí, jestli třeba mohou na svém životě něco změnit – typicky pokud pacienti například kouřili a nebyli zrovna nejštíhlejší – on to těm lidem dokázal podat. Samozřejmě, někdo to přijal někdo ne, ale Tomáš to uměl podat – nebyl urputný ani nepříjemný. Jeho asi takovým krédem bylo pomoct a neškodit.

Ta zpráva o jeho úmrtí mě silně zasáhla, třebaže jsem věděla, že je nemocný. V takový moment se člověk zastaví, má mrazení v zádech... bude nám chybět. Nejen nám, co jsme ho osobně znali, ale bude chybět celému tomu našemu lékařskému řemeslu.

Jaký odkaz Tomáš Kára zanechal v brněnském zdravotnictví?

Tak rozhodně Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) ve Fakultní nemocnici u sv. Anny (FNUSA). To je vědecko-výzkumná instituce, která má za cíl zlepšit péči o pacienty, zejména v oblastech kardiologie, neurologie a onkologie. ICRC je celý Tomášův projekt.

A pak je tu samozřejmě ta spousta pacientů, které po sobě zanechal a kterým bude určitě také chybět.

 

Máte možnost na tento odkaz nějakým způsobem navázat? Možná ne přímo z pozice anestezioložky, ale snáze třeba z pozice zastupitelky pro oblast zdravotnictví v městě Brně?

Tomáš byl posledních několik let jeho profesního života spojený s Nemocnicí milosrdných bratří a myslím si, že by byla velká škoda, kdyby tam nezůstalo místo, kam by se mohli pacienti obrátit pro pomoc. Takže by bylo skvělé, kdyby se našel šikovný a schopný kardiolog, který by na Tomášovu práci navázal.

  

Upřímnou soustrast rodině, přátelům a všem, kteří ho znali, vážili si ho, a pro které dokázal mnohé udělat.

Dagmar Seidlová je primářkou anesteziologicko-resuscitačního oddělení ve Fakultní nemocnici Brno. V současnosti je také  neuvolněnou zastupitelkou Zastupitelstva města Brna, kdy jí byla svěřena oblast zdravotnictví.

Mgr. Šárka Pittnerová

V Brně dne 5. dubna 2024

Štítky
Osobnosti: Dagmar Seidlová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme