3. 5. 2019

Postup při soutěžení veřejných zakázek nad 2 miliony (resp. 6 milionů u staveb) popisuje zákon. V Brně se ale nejvíce prostředků vydá za zakázky malého rozsahu, které zákon upravuje jen velmi obecně. Proto jsou velmi důležitá interní pravidla města Brna i jednotlivých městských částí, která mohou zúžit či naopak vytvořit prostor pro korupci a nekalé praktiky při utrácení peněz nás, daňových poplatníků.

Směrnice největší a nejbohatší městské části Brno-střed byla před čtyřmi lety zastaralá a netransparentní, proto se ji koalice Žít Brno, ANO,KDU-ČSL a Zelených rozhodla nahradit. Podle nové směrnice měl úřad zveřejňovat všechny zakázky nad 50.000 tak, aby se do nich mohl přihlásit kdokoliv. V původním návrhu byly nějaké díry (věřme, že opomenutím a ne schválně), ale legislativní komise, jíž jsem byl členem, věnovala nadstandardní čas a péči tomu, aby všechny mezery zaplnila.

Nejvíce zakázek ale nevypisuje přímo úřad, ale jemu podřízená Správa nemovitostí městské části Brno-střed. Pro ni pan Liškutin, šéf odboru investic a správy bytových domů, nechal vypracovat samostatnou směrnici včetně mnoha mezer a chyb. V rozporu s původním usnesením ji nenechal posoudit legislativní komisí a poslal ji rovnou do Rady ke schválení. Zda to bylo schválně nebo opomenutím, ví jen on sám.

Po necelém roce si pan Liškutin začal stěžovat na příliš velký počet zájemců o zakázky a navrhl zachovat zveřejňování jen u stavebních zakázek nad 2,5 milionu. Rada MČ změnu i přes zamítavé stanovisko legislativní komise schválila. Úřad i Správa nemovitostí od té doby přímo oslovují většinou jen tři uchazeče, nikdo další nemá šanci se o zakázce dozvědět.

Při správě veřejných peněz bohužel platí, že příležitost dělá zloděje. Důkazem je obvinění pánů Švachuly a Liškutina, kteří nejen že svou příležitost využili, ale s nejvyšší pravděpodobností jí sami pomohli vytvořit. Proto vyzýváme stávající koalici k přepracování směrnice o zadávání veřejných zakázek a k vytvoření transparentního prostředí, které do budoucna sníží riziko podobných excesů.

Mgr. Jindřich Cinka
místopředseda TOP 09 Brno-město
bývalý člen legislativní komise Brno-střed

V Brně dne 3. května 2019

Štítky
Osobnosti: Jindřich Cinka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme