13. 1. 2016

Letos se ve spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem (JIC) pilotně rozběhne program SME Instrument Brno financovaný z rozpočtu města. 

Na řádném prosincovém zasedání Zastupitelstva města Brna byla na programu královská disciplína zastupitelských her 2015 - schvalování návrhu rozpočtu na další rok. V rámci tohoto bodu jsem navrhoval příspěvek na dle mého názoru jeden z nejsmysluplnějších projektů, program SME Instrument Brno. Nakonec byl schválen 46 hlasy. Již dříve projekt projednala Komise Smart City Rady města Brna a doporučila jej k realizaci. Na tom jsme se shodli i s primátorem a společně v něm vidíme velkou příležitost. 

Záměr vznikl v JICu, které jej bude spolu s městem Brnem připravovat. K aktivnímu zapojení v tomto směru vybídl místní samosprávu i generální ředitel resortu pro výzkum a inovace při Evropské komisi Robert-Jan Smits a doporučil tyto projekty financovat. 

Program SME Instrument je nový nástroj na podporu rozvoje malých a středních firem včetně start-upů implementovaný Evropskou komisí. Podporuje další vývoj průlomových technologií, produktů a služeb s vysokým tržním potenciálem a jejich uvedení na trh. V Evropě jsou malé a střední podniky technologicky vyspělé a mají velmi dobré nápady, které ale bohužel nedokážou tak úspěšně „prodat“ jako např. firmy z USA či Japonska. 

Nový nástroj má přispět k obchodnímu úspěchu a uvedení inovací vytvořených evropskými malými a středními podniky na trh. Evropská komise hledá nápady, které se mohou stát novým Googlem či Applem. Často se hovoří o „evropské lize mistrů“ v oblasti inovací, tj. o elitní skupině malých a středních firem, které budou EU posouvat k vyšší konkurenceschopnosti. Uspěje i Brno? 

Jaroslav Kacer, člen ZMB

Brněnský metropolitan, 01/16, str. 4

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme