Kacer: Brněnské zastupitelstvo dnes podpořilo mladé vědce i Smart City

16. 5. 2017
Dnes probíhalo zasedání Zastupitelstva města Brna. Byl jsem předkladatelem 4 bodů, které dnes byly schváleny. Jednalo se:
1. BRNO PH.D. TALENT – hlavním cílem programu je motivovat a podpořit talentované studenty k doktorskému studiu, podpořit rozvoj jejich schopností v oblasti strategického řízení výzkumu a posílit a upevnit jejich vazbu na region.
2. SME INSTRUMENTS BRNO – nastavení programu a spuštění druhé výzvy vyplývá z předchozí zkušenosti z pilotní výzvy programu SME Instrument Brno a následného vývoje na národní úrovni. Pilotní výzva byla vnímána velice pozitivně, a to jak ze strany Evropské Komise, která program uvádí na svých stránkách jako jednu z case studies úspěšně zavedených schémat, tak z pohledu první firmy Neno Vision, která programem prošla.
3. FACILITY MANAGEMENT MĚSTA BRNA – byla zveřejněna průběžná výzva č.28 a tak bylo předloženo posouzení projektu Facility management města Brna, který má zlepšit správu majetku ve vlastnictví města Brna. Cílem je využít finančních prostředků z EU na vybudování systému ve městě Brně. Samotný projekt před předložením bude ještě projednán v samosprávných orgánech. První fází projektu je studie proveditelnosti, která má odpovědět na klíčové otázky.
4. SDÍLENÁ JEDNOTNÁ DIGITÁLNÍ MAPA VEŘEJNÉ SPRÁVY PRO STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO – byla zveřejněna průběžná výzva č.26 a tak je předloženo posouzení projektu Sdílená jednotná digitální mapa veřejné správy Statutárního města Brna, který má vytvořit referenční mapový rámec. Cílem je využít finančních prostředků z EU na vybudování systému ve městě Brně. Samotný projekt před předložením bude ještě projednán v samosprávných orgánech. První fází projektu je studie proveditelnosti, která má odpovědět na klíčové otázky.
V rámci bodu číslo 11. Návrh rozpočtového opatření - zapojení volných zdrojů města Brna z minulých let do rozpočtu běžných a kapitálových výdajů roku 2017 jsem se v rámci koalice dohodl na těchto finančních prostředků pro mou gesci. Jedná se o požadavky a je nutné projekty dopracovat do realizace. Zde je krátký sumář:
1. Kapitálové výdaje:
· Hvězdárna a planetárium Brno (3 500 000 Kč) – havarijní rekonstrukce nosné stěny v okolí dvojice kopulí
2. Běžné výdaje:
Setkání se studenty Erasmus (200 000 Kč)
a)  využití Erasmus studentů
- vyjíždějící brněnští studenti – „špioni“ – okoukání co je kde lepší a horší + ambasadoři (šíření dobrého jména města Brna)
- přijíždějící studenti – „hodnotitelé“ (co tady máme dobré a špatné) + ambasadoři (šíření dobrého jména města Brna)
b) Erasmus Day
-  setkání s Erasmus studenty – navázání spolupráce
Rozvoj městského eshopu DPMB (1 000 000 Kč)
- provoz a upgrade stávajícího modulu – předplatní jízdenka MHD
- další moduly dle uzavřené příkazní smlouvy (platba odpadů, turistická karta, knihovny, informační modul)
Městské zásahy (100 000 Kč)
- Zajištění hodnocení (posouzení a výběr) + podmínky případné (trvalé) realizace
- Městské zásahy = potřeby poukázat na to, co v městském prostoru nefunguje, i když existuje řešení, jak by fungovat mohlo; potřeby odhalit potenciál míst, přes která denně chodíme a která často ani nevnímáme.
Nákup dat (500 000 Kč)
-  mobilní operátoři, Český statistický úřad, Strava.com, Google, Sreality, T-Mobile, …)
Dotace MU, VUT, Mendelu na smluvní výzkumy a studie (3 000 000 Kč)
- prohloubení spolupráce s univerzitami, využití potenciálu množství VŠ v Brně pro potřeby města
Dotace MU – Centrum nadaných dětí (1 000 000 Kč)
- 600 000,- Kč na vývoj nových diagnostických nástrojů a metod pro plošnou screeningovou a individuální identifikaci mimořádně nadaných dětí
- 400 000,- Kč na Konference o rozvoji nadání „KORONA 2017“
Dotace VUT v Brně – EBEC Final 2017 (150 000 Kč)
- inženýrská soutěž pro studenty technických oborů, zpracování tématu na finále soutěže (Téma: Senzorická laboratoř na BVV (podmínkou přenositelnost do jiných lokalit)
- Brno obdrží 15 vypracovaných odborných prací od mezinárodních týmů tvořené studenty technických univerzit
Dotace JIC – zapojení brněnských výzkumných a vývojových kapacit do studie Hyperloop (3 000 000 Kč)
- v lednu podepsána dohoda o spolupráci s firmou HTT – jedná se o vypracování studie proveditelnosti Bratislava-Brno-Praha – do vypracování budou zapojeni brněnští vědci a studenti
Dotace JIC – výzkumná spolupráce GINA Software s hasičským záchranným sborem, městskou policií (1 500 000 Kč)
- firma GINA Software provede rozvoj speciální aplikaci pro hasiče a policisty
· Dotace JCMM – otevření lektorátu v Charkově (400 000 Kč)
- usnadnění přístupu ukrajinských studentů na české vysoké školy (výuka češtiny přímo na Ukrajině – studium v ČR v češtině zadarmo)
- podpora přisunu talentů do Brna
· Dotace JAMU – 70 let výročí JAMU (500 000 Kč)
- pomoc s organizací akce, nájmy, pouliční akce, koncerty (např. v Aule Hudební fakulty JAMU)
V bodě číslo 129 Návrh obecně závazné vyhlášky statutárního města Brna o regulaci provozu hazardních her jsme se zdrželi. Nemáme nic proti tzv. živé hře, ale explicitní uvedení dvou adres přímo v textu vyhlášky jsme vyhodnotili jako problematické.

Jaroslav Kacer (TOP 09, náměstek primátora města Brna pro oblast Smart City

V Brně dne 16. května 2017

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme