16. 2. 2015

V době, kdy západní svět přijímá ekonomické sankce vůči Rusku kvůli bojům na Ukrajině, se kraj rozhodl finančně podpořit propagaci ruské kultury. To se nelíbí opoziční TOP 09.

‚‚Jihomoravský kraj přiděluje peníze na propagaci ruské kultury v době, kdy Rusko bezohledně okupuje část cizího státu. Považujeme za zcela nepřijatelné, aby kraj podporoval takovéto aktivity, dokud se Rusko nestáhne z okupovaných území a nevrátí tyto oblasti zpátky Ukrajině, která na ně má nezpochybnitelný nárok,‘‘ myslí si krajský zastupitel Jan Vitula.

V rozpočtu kraje představuje dotace pouze symbolickou částku. Není však možné se tvářit, že prezentování ruské kultury nemá nic společného s politikou. Naopak. Kultura byla vždy jedním z nejúčinnějších nástrojů propagandy nedemokratických režimů. ‚‚Chápeme, že z krátkodobého ekonomického hlediska mohou být podobné aktivity výnosné. Položme si však otázku: Je vhodné takto nadbíhat režimu, který před pár měsíci vyvolal konflikt, jehož výsledkem je doposud přes pět tisíc mrtvých? Odpověď je, myslím, více než jasná,‘‘ uzavřel Vitula

Jan Vitula

člen ZJMK

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme