23. 4. 2010
Působíte již delší dobu ve sportovních funkcích, proč jste se nyní rozhodla vydat se do světa politiky?

Ze svých mnohaletých zkušeností ve sportu vím, že tak, jako v každé oblasti lidské činnosti, je i sport silně ovlivňován státní politikou. Řekla jsem si, že nestačí jen stát stranou, ale je potřeba se do spoluvytváření prostoru pro sport a sportovce i aktivně zapojit.

Proč jste si vybrala právě stranu TOP 09, která toho na rozdíl od ostatních stran sportovcům tolik neslibuje?

Náš program je právě založen na skutečnosti, že nechceme slibovat nesplnitelné. I když jsem velkou propagátorkou sportu, tak vím, že sport není a nemůže být pro žádnou politickou stranu ani stát prioritou číslo jedna. Stát musí v první řadě zabezpečit fungování státního aparátu, školství, důchodového systému, armády, policie či zdravotnictví. Přesto však sport patří do okruhu aktivit, které přispívají ke zlepšování kvality života, a s pokračující změnou životního stylu nabývá stále více na významu. A v prvé řadě je sport obrovskou pomocí při výchově dětí a mladých. Já vždy říkám, že se staráme o zdravou zábavu našich dětí. Tím značně pomáháme státu a stát toto musí začít konečně vnímat. TOP 09 má konkrétní recepty, jak sportovním svazům a klubům pomoci.

Jak toho chcete dosáhnout, když vaším prvořadým cílem je šetřit státní finance?

Chceme především podpořit ty aktivní. Veškeré finance, věnované sportu, musí stát nejdříve od svých občanů vybrat nebo si na ně musí půjčit. Žádné jiné finance neexistují. Nechceme jen, bez rozmyslu, rozdávat peníze občanů sportovním organizacím. Na druhou stranu je, vzhledem k dlouhodobému alarmujícímu stavu financování sportovního prostředí, nutné zvýšit objem peněz ve sportu. Řešením je, dle našeho názoru, aktivní zapojení sportovních svazů do získávání financí. Svazy a sportovní kluby chceme motivovat tím, že jimi získané finanční prostředky znásobíme státní dotací. A mým cílem je, aby byla oceněna práce tisíců dobrovolných trenérů a cvičitelů, kteří věnují svůj volný čas právě výchově dětí. Ty budou jednou spravovat naši zemi.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme