2. 5. 2021

Spolu s osobnostmi brněnské vědecké a odborné veřejnosti se snažím zachránit nejcennější stavby bývalého textilního areálu Mosilana. Tento areál vznikl sloučením někdejších ikonických židovských textilek a dnes představuje v zásadě poslední autenticky dochovaný odkaz moravského Manchesteru.

Vlastník areálu se ale rozhodl všechny domy zbořit. Odborníci z oblasti architektury, historie nebo i archeologie ale začali upozorňovat na vysoké kvality dochovaných objektů a vyzvali představitele města k tomu, aby jednali s investorem o zachování alespoň několika nejhodnotnějších staveb. Stejný pohled na celou věc měl i Národní památkový ústav, který dokonce na Ministerstvo kultury zaslal návrh na prohlášení některých objektů za kulturní památku. V uplynulém týdnu ale přišla ze strany městských památkářů nečekaná reakce.

Odbor památkové péče brněnského Magistrátu vydal investorovi závazné stanovisko k úplné demolici. Vydání závazného stanoviska bez jakýchkoliv podmínek je nejen překvapující, ale pro úsilí zachovat zde alespoň něco historického, má vlastně fatální následky. Chceme proto otevřeně podpořit tuto snahu zachovat tradici a paměť města, protože se jedná o integrální součást naší politiky.

Michal Doležel (TOP 09)

V Brně dne 2. května 2021

Štítky
Osobnosti: Michal Doležel
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme