20. 9. 2020

Tak už to asi všem došlo. Vláda si užila krásné léto, kdy se dohadovala, jak moc zadluží naši zem a chlapci a děvčata z plakátů v bílých košilích tak trochu zapomněli, že ta podzimní “vlna” fakt přijde. Nu což, řídí nás nemehla, ale my to dáme. 

Dnes jsem se rozhodl, že tento prostor nenaplním svým programem pro volby do Senátu, ale využiju jej na pár doporučení k epidemii.

Takže, přátelé, když zjistíte, že máte Covid.

  • Nikam nechoďte, buďte doma. Infekční jste byli tři až čtyři dny před tím, než se vám udělalo zle. 

  • Koukněte se do mobilu a do diáře, pomůže i výpis z platební karty, tím zjistíte, kde jste byli a koho jste potkali. Obvolejte je. Měli by být ideálně deset dnů doma, respektive nikoho nepotkávat. Když se jim udělá špatně - ať volají svého obvoďáka.

  • Nevím, zda to víte, ale na test nemá smysl chodit dříve než čtvrtý den poté, co jste potkali nakaženého. 

  • Kdybyste zjistili, že jste potkali hodně lidí - obvolejte nejdřív lékaře a učitele, pak starší lidi, no a pak ten zbytek. 

Tomuhle celému se říká trasování a přesně tohle už hygiena nestíhá, ale můžeme si pomoci sami. Není to složité. Nemá smysl se rozčilovat, že vám nikdo nevolá, pacient potřebuje klid. Vir nemá nožičky, ani křídla, takže nemusíte jít hned na samotku, ale při pohybu doma se snažte být hodně čistotní (mytí rukou, dezinfekce) a udržujte si odstup. Infekční nejste tři dny poté, co vám odezní příznaky, ale nesmí to být dřív než deset dnů od nákazy.

Politická douška. Zastavit to můžeme sami. Nejdřív epidemii a pak tu bandu, co nás v tom nechala. Politik tu není od toho, aby se líbil, ale aby dělal to, co je prospěšné - a to fakt není výměna chození bez roušek za tisíce nových pacientů, protože nikdo neřešil, že na té hygieně je málo lidí. Takže k volbám 2. října přijďte, protože tam začíná změna.

Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova a kandidát do Senátu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme