1. 11. 2019

 Víte, že známý genius a světoběžník Jára Cimrman navštívil i zdejší končiny? Víte, co zde dělal, kde chodil, kde všude seděl a s kterými v Řečkovicích v té době skutečně žijícími osobnostmi se setkal? Víte, jak vypadaly Řečkovice začátkem minulého století, když zde Jára Cimrman pobýval?

Na všechny tyto otázky Vám může odpovědět navrhovaná stezka:

Řečkovicemi s Járou Cimrmanem

Nezměrným badatelským úsilím členů řečkovického Klubu turistů a místních Cimrmanologů bylo dokázáno, že dnes již nemůže být pochyb, že Jára Cimrman při své cestě z Vídně někam do neznáma navštívil v roce 1912 či dříve, nebo později i naše město. Nejvíce stop zanechal v Řečkovicích v té době ještě samostatné obci. Vzpomínka na jeho nezapomenutelný pobyt se předávala z pokolení na pokolení, až po letech vedla k otevření Ulice Járy Cimrmana. Později ještě vznikla v malebné přírodě Zamilovaného hájku studánka Járy Cimrmana.

Navrhovaná stezka obě místa spojuje. Na trase najdete 11 zastavení a na každém z nich se seznámíte s nějakým vynálezem, nebo výplodem geniální mysli Járy Cimrmana. Na dobových fotografiích uvidíte jak v té době místo vypadalo.  Také se dozvíte, které známé osobnosti zde v čase pobytu Járy Cimrmana žili a s kterými se zde setkal.

Stezka začne na bývalých hranicích Řečkovic kde, mimo jiné, najdete pamětní „bronzovou“ desku na památku Cimrmanova překročení hranic Řečkovic a starý hraniční kámen s historickou pečetí Řečkovic.  Trasa dále pokračuje okolo Ulice Járy Cimrmana do parku nad starou cihelnou, v které Cimrman vypomáhal. Uvidíte zde do pomníku z původních cihel ze staré cihelny zasazenou originální cihlu vypálenou Járou Cimrmanem i s jeho iniciálami. Jedná se o unikátní kus, druhý takový najdete v muzeu v Louvru a třetí v soukromé sbírce v USA. Dále Vás šipky povedou okolo bývalé měšťanské školy, kde uvidíte Cimrmanův kvadratický globus, na náměstí, kde najdete odlitek otisků nohou Járy Cimrmana i s jeho známým defektem  - kachní blanou. Odlitek byl zhotoven péčí řečkovických občanů ze stop zachovaných na břehu bývalého rybníku.

Po několika dalších zastavení dojdete kolem Cimrmanovy vyhlídky na dříve zde stojící Pařízkův mlýn do Zamilovaného hájku. Tady si můžete odpočinout, mimo jiné, i na unikátní lavičce, jejíž sedák Cimrman vytvaroval podle pozadí sedících. My bychom rádi pro tuto lavičku získali otisky sedacích partií známých brněnských uměleckých osobností. Neboť když mohou mít celebrity v Hollywoodu otisky svých dlaní, proč by význačné brněnské osobnosti nemohli mít v Řečkovicích otisky svých druhých tváří…

Stezka je nenáročná, je vhodná pro všechny věkové kategorie, pro rodiny s malými dětmi, nebo cyklisty.

Stezka je univerzální, tak jako Cimrman - pobaví vás, poučí vás, dopřeje vám pohyb v krásné přírodě a na zdravém vzduchu.

Pokud by se Vám taková stezka v Řečkovicích líbila, dejte ji svůj hlas v hlasování participativního rozpočtu na www.damenavas.cz. Děkujeme.

 

Za navrhovatele : MVDr. F. Pokorný

V Brně dne 1. listopadu 2019

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme