Brněnská organizace TOP 09 v roce 2015: řada úspěchů i nově zvolené vedení

1. 1. 2016

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

opět se rok s rokem sešel a dneškem začíná nový rok s číslovkou 2016. Většina z nás se v tuto chvíli ohlíží za rokem minulým, hodnotí jej a zároveň si dává předsevzetí či jen tak přemýšlí, v čem by tento nový rok mohl být lepším. V tento čas si i já dovolím opět vyslovit několik novoročních vět a navázat tak na mou, před pěti lety zavedenou, tradici. Začnu menší rekapitulací snad všeho významného, co se nás a našich  členů  dotýkalo v roce 2015.

Letošní rok byl opět ve znamení sněmů. V květnu proběhl Regionální sněm, došlo k obměnám některých jeho  členů. I nyní je na místě  poděkovat bývalým  členům regionálního výboru za jejich práci. Já jsem se stal opět předsedou a chtěl bych jako správný kapitán dovést naši organizaci ke komunálním volbám v roce 2018, kdy nám snad voliči dopřejí přízeň a ocení tak naši práci na úrovni města Brna. V kandidátském proslovu na předsedu jsem mimo jiné uvedl, že každý člen regionálního výboru by měl mít nějakou oblast, za kterou bude odpovědný, což se na prvním jednání nového RV také stalo. Musíme být jeden tým, který bude pracovat a společně tak dosáhne vytyčených cílů.   

V září proběhl krajský sněm, kde byl zvolen nový krajský výbor a předsedou se stal opět Jan Vitula, který byl následně zvolen i lídrem krajské kandidátky pro volby v roce 2016. Pokud se na to podíváme optikou Brna, tak jsme opět posílili o jednoho voleného člena. Celkem máme v krajském výboru 11 členů z 24. Z toho je jeden místopředseda, jeden člen předsednictva a osm volených členů plus jeden z pozice krajského zastupitele.

O posledním listopadovém víkendu proběhl celostátní sněm. Jak jsem již psal, nebyl to pro nás až tak velký úspěch. Je nutné to brát sportovně, poprvé jsme prohráli a nedosáhli svého. Čas ukáže, zda toto vítězství nebude pro některé tzv. Pyrrhovo vítězství. Díky této skutečnosti vyplavalo na povrch hodně informací o jednotlivých osobách, jejich charakterech a skutečných záměrů.

Nyní je na  řadě  práce naší regionální organizace v minulém roce. Pokračovali jsme v nastaveném transparentním systému fungování, pravidelně jsme informovali o akcích, usneseních či jsme vydali v pořadí již čtvrtou výroční zprávu naší regionální organizace. Uspořádali jsme několik tradičních akcí jako například z mého pohledu úspěšnou akci 17. listopad – Nezapomeňme. Díky nejasnostem, problémům a  časové tísni se však nepodařilo uspořádat tradiční akci Středověk na hradě  Veveří. Podařilo se nám více rozpohybovat činnost na internetu. Snažíme se rozpohybovat tzv. Brněnské TOP komunální politiky či Brněnské TOP studentské fórum. Na základě záměru starého již několik let se snažíme rozpohybovat vlastní apolitický spolek, kde mohou lidé vidět, jak fungujeme. Dále musíme zlepšit marketing, proto se připravuje i life stylový bulletin. Od začátku roku by měly začít fungovat odborné komise regionálního výboru, jež jsou poradním orgánem RV. Dále bychom chtěli zprofesionalizovat vzdělávání členské základny či zastupitelů a případně připravovat konference jim přímo na míru.

Bohužel se nedá  říci, že bychom měli jakoukoliv podporu z celostátní kanceláře. Někdy mi spíše připadá, že nám místo spolupráce hází klacky pod nohy.

V letošním roce nás holt čeká hodně  práce. Musíme dělat kvalitní práci pro město, která bude vidět. Na podzim budou krajské volby, které budou v Brně spojeny s referendem o poloze nádraží. Zároveň se budou konat doplňující volby do Senátu, které se v Brně týkají dvou obvodů. Měli bychom se do realizace volebních kampaní zapojit a pomoci k úspěchu našich zástupců. Na politickém kolbišti jsme se snažili zapsat skutečnými skutky a prokázat kvalitu našich zástupců. To bylo, dle mého názoru, vidět jak na městě, tak i v některých městských  částech.

Vrátím se na vyšší úroveň  a to městskou. V lednu jsme zpracovali naše stanovisko k privatizaci domů  a bytů  či jejího pozastavení. V červnu se nám podařilo prosadit náš kompletní návrh k řešení problematiky Velké ceny Brna silničních motocyklů. Otázkou je, jak to nakonec celé dopadne. Dále jsme se snažili zapojit do řešení nákupu 61% akcí společnosti Veletrhy Brno a.s. Holt, zde jsme si zcela nerozuměli se současnou koalicí. Byli jsme dobře připraveni na rozpočet a podařilo se nám prosadit některé z priorit. Sám jsem se snažil prosazovat transparentní věci v dozorčí radě Dopravního podniku města Brna  či v pracovních skupinách na městský holding  či energetickou koncepci. Obojí však stojí na neschopnosti jedinců  z koalice  či úřednické úrovně. Podařilo se mi připravit a následně  schválit Koncept Smart City Brno.

Chceme být konstruktivní opozicí a ne jen vše negovat. Proto jsme vždy v Zastupitelstvu města Brna hlasovali podle nejlepšího vědomí a svědomí. Koncem  června jsme dostali nabídku být součástí koalice a vystřídat tak jiný subjekt. Napřed jsem tuto záležitost konzultoval s Miroslavem Kalouskem a ten nám to posvětil. Pak se však dlouho nic nedělo, krom mnoha jednání bez jasného konce. Nakonec bylo na stole rozšíření současné koalice, což z pragmatických důvodů nechtěli lidovci. Dostali jsme však šalamounskou nabídku koalice, že bychom měli jednoho uvolněného člena a mohli bychom chodit na radu s hlasem poradním, což jsme odmítli.  

Závěrem mi dovolte přání, abychom i nadále pokračovali v  přátelském prostředí. Vždy jsme vsázeli na snad dobré myšlenky a směry, než abychom dělali jakékoliv politické obchody, které by vedly jen ke krátkodobým ziskům. Nikdy bychom neměli být označováni za koupě možné, hady  či přelétavé ptáky a naopak bychom měli být v našich názorech a postojích pevní jako skála. Tyto věci mohou v dlouhodobém horizontu vést k úspěchu, který může být i kultivací politického prostředí.  

S přátelským pozdravem a přáním všeho nejlepšího v novém roce 2016

Jaroslav Kacer

předseda regionální organizace TOP 09 Brno‐město

Brno, 1.1.2016

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Kacer
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme